Wykonanie
Moja córeczka bardzo lubi mączne dania, wszelakie kluski, naleśniki i pierogi. Często przygotowuję je dla niej w formie podwieczorku. Latem zamroziłam trochę
jagód, teraz wystarczyło je przegotować z
cukrem a część wymieszać z
bitą śmietaną. Kluski nie mają nadzienia, bo obficie polałam je
jagodami i to wystarczyło.Składniki: na ciasto:500 g
mąki1 szklanka
mleka1
jajko3 łyżki
masła roztopionego30 g
drożdżyszczypta
soli2 łyżki
cukru na sos
jagodowy:200 g mrożonych
jagód (oczywiście w sezonie świeże)1,5 łyżki
cukru1/2 szklanki
śmietanki kremówkiDrożdże rozpuścić w letnim
mleku. Dodać do przesianej
maki, wsypać
sól i
cukier, wymieszać. Wbić
jajko i wyrabiać chwilę a następnie wlać ostudzone
masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić przykryte ściereczką na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i szklanką wykrawać dość grube kółka.W czasie kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotować sos
jagodowy. Wcześniej rozmrożone
jagody zasypać
cukrem i w rondelku wstawić na niewielki ogień, gotować kilka minut aż
woda odparuje a sos będzie dość gęsty. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z połową
jagód. Do dość dużego garnka nalać
wody do połowy. Góre garnka obwiązać gazą lub bawełnianą ściereczką. Kiedy
woda się zagotuje na ściereczce ułożyć kluski w dość dużych odstępach. Przykryć garnek najlepiej metalową wysoką miską i gotować około 10 minut. Ciepłe kluski ułożyć na jagodach i polać
jagodową śmietaną.