Wykonanie
Pyszne drożdżówki z
jagodami i kruszonką. Idealne do
kawy.
Składniki na 23 małe drożdżówki:3,5 szklanki
mąki + do podsypywania50g
drożdży1 szklanka
mleka100g
masła rozpuszczonego1/2 szklanki
cukru + łyżka do zaczynu2
jajka +
żółtko do smarowaniaszczypta
solimiseczka
jagód + 3 łyżki
cukruKruszonka100g
mąki50g
masła50g
cukruMleko lekko podgrzać, dodać
drożdże i łyżkę
cukru. Zostawić do "ruszenia się"
drożdży.
Mąkę przesiać, zrobić dołek i wlać
drożdże. Wymieszać lekko i dodać rozpuszczone
masło,
cukier, szczyptę
soli i
jajka. Ciasto wyrobić do momentu odrywania się ciasta od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie znów zagnieść ciasto i znów odstawić.W tym czasie zrobić kruszonkę.
Masło posiekać z
mąką i
cukrem, zagnieść.Następnie ciasto rozwałkować na ok. 1-2cm. Wycinać szklanką koła, rozciągnąć lekko, nałożyć łyżeczkę
jagód i przykryć drugim kołem z ciasta. Zakleić dobrze brzegi. Posmarować
żółtkiem. Posypać kruszonką i piec w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach do zarumienienia.