Wykonanie
Drożdżowe, puchate, pachnącelatem, lasem, rzeką i dzieciństwem.
jagód - zawsze niecierpliwiewyczekiwane i zajadane z ogromnymapetytem. Dokładkom nie było końca...500 g
mąki, 3 dag
drożdży, duże
jajko,szczypta
soli, 2-3 łyżki
cukru, 2 łyżkistopionego
masła, pół szklanki letniego
mleka.Ponadto: 3 szklanki
jagód, 4 łyżkisłodkiej
śmietany 30%, 4-5 łyżek
cukru.
Jagody przebrałam i opłukałam.
Drożdże wymieszałam z
cukrem i dwiema łyżkami
mleka, odstawiłam.
Mąkę przesiałam, dodałam
jajko,
sól, stopione
masło,
mleko i wyrośnięty zaczyn.Początkowo mieszałam drewnianą łyżką w misce. Następnie przełożyłam na blat i porządnie wyrobiłam. Elastyczne ciasto przełożyłam z powrotem do miski, przykryłamściereczką, odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełniło całą miskę wyrobiłam jeraz jeszcze i uformowałam gruby wałek. Pokroiłam go na kawałki szerokości około centymetra.Każdy krążek rozpłaszczałam na dłoni, wypełniałam dwiema łyżkami
jagód, zlepiałamszczelnie nadając im kształt okrągłych
bułek. Układałam porcjami w garnku do przyrządzaniapotraw na parze. Gotowałam około 12-15 minut.Pozostałe
jagody zmiksowałam z
cukrem i
śmietaną (kilka odłożyłam do dekoracji).Gorące buły układałam na półmiskach, obficie polewając
jagodowym sosem.Bardzo smacznie polecam.