ßßß Cookit - przepis na Kociewie - Bułki na parze z jagodami

Kociewie - Bułki na parze z jagodami

nazwa

Wykonanie

Drożdżowe, puchate, pachnące
latem, lasem, rzeką i dzieciństwem.
jagód - zawsze niecierpliwie
wyczekiwane i zajadane z ogromnym
apetytem. Dokładkom nie było końca...
500 g mąki, 3 dag drożdży, duże jajko,
szczypta soli, 2-3 łyżki cukru, 2 łyżki
stopionego masła, pół szklanki letniego
mleka.
Ponadto: 3 szklanki jagód, 4 łyżki
słodkiej śmietany 30%, 4-5 łyżek cukru.
Jagody przebrałam i opłukałam.
Drożdże wymieszałam z cukrem i dwiema łyżkami mleka, odstawiłam.
Mąkę przesiałam, dodałam jajko, sól, stopione masło, mleko i wyrośnięty zaczyn.
Początkowo mieszałam drewnianą łyżką w misce. Następnie przełożyłam na blat i porządnie wyrobiłam. Elastyczne ciasto przełożyłam z powrotem do miski, przykryłam
ściereczką, odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełniło całą miskę wyrobiłam je
raz jeszcze i uformowałam gruby wałek. Pokroiłam go na kawałki szerokości około centymetra.
Każdy krążek rozpłaszczałam na dłoni, wypełniałam dwiema łyżkami jagód, zlepiałam
szczelnie nadając im kształt okrągłych bułek. Układałam porcjami w garnku do przyrządzania
potraw na parze. Gotowałam około 12-15 minut.
Pozostałe jagody zmiksowałam z cukrem i śmietaną (kilka odłożyłam do dekoracji).
Gorące buły układałam na półmiskach, obficie polewając jagodowym sosem.
Bardzo smacznie polecam.
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/07/kociewie-buki-na-parze-z-jagodami.html