ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: jagodzianki ( z automatu do chleba)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: jagodzianki ( z automatu do chleba)

nazwa

Wykonanie

Ostatnio nic mi się nie chce. Miałam ochotę na jagodzianki ale nie chciało mi się wyrabiać ciasta. I wtedy doceniłam automat do pieczenia, który najlepiej na świecie wyrabia drożdżowe. Niestety borówki z nieba nie spadły więc musiałam się wybrać w las. Borówek zbierać nieznoszę, ciagle jeszcze nie mogę domyć rąk. Ale świeże powietrze, szum lasu i kilka dorodnych grzybów wynagrodziły moje poświęcenie. W czasie kiedy ja korzystałam z darów natury automat wyrobił ciasto i już w niespełna godzinę po moim powrocie zajadaliśmy się przepysznymi bułeczkami. I choć nienawidzę zbierać borówek, to chyba znowu się wybiorę, jednak to dobrze mieszkać pod lasem. Tylko, że następnym razem lepiej się ubiorę, bo poza wiaderkiem borówek i kilkoma grzybami przyniosłam też 9 kleszczy... prawdziwy wysyp!
Składniki:
500 g mąki
1 niepełna szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
50 g masła rozpuszczonego
2 jajka
Wszystkie składniki umieścić w automacie do chleba. Nastawić program wyrabianie ciasta ( u mnie 8 -masa). Po półtorej godziny ciasto jest idealne. Oczywiście, jeśli nie posiadacie automatu, ciasto można wyrobić metodą tradycyjną, ręką.
1 szklanka jagód leśnych
1 łyżka cukru
1 jajko
Jagody wymieszać z cukrem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować grubo, dużym kubkiem wycinać koła, napełniać jagodami, sklejać. Posmarować rozbełtanym jajkiem i upiec na złoto.
inspiracja
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/07/jagodzianki-z-automatu-do-chleba.html