Wykonanie
Melasa ma ciekawy, złożony smak, który wzbogaca smak tych prostych
ciasteczek. Bardzo polecam te szybkie
ciastka:)Do przygotowania 18
ciastek potrzebujesz:- 2 szklanek
mąki- 100g
masła lub
margaryny- 2/4 szklanki
cukru- 60g suchej melasy rozpuszczonej w 80ml wrzątku- 30g
migdałów- 1
jajka- 1 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypty
soliMasło wymiksuj z
cukrem i rozpuszczoną melasą, dodaj
sól,
jajko. Dodaj
mąkę i posiekane
migdały i
proszek do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia układaj kulki z ciasta o średnicy około 4 cm,
ciastka nieco rosną , nie można więc układać ich na papierze zbyt gęsto. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut, brzeg
ciastek powinien być już sztywny, wnętrze nieco wilgotne. Wyjmij
ciastka z piekarnika i studź na kratce do pieczenia.Smacznego!