ßßß Cookit - przepis na Wątróbka drobiowa z jabłkami

Wątróbka drobiowa z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Wątróbka drobiowa z jabłkami . Tak, na dzisiejszym obiedzie również nie zabrakło jabłkowego akcentu i w zasadzie do pełni szczęścia, aby uczcić ten Dzień Jabłka przygotowany przez Tatter, brakowało tylko jakiegoś trunku. Ha, w trakcie pisania, przypomniało mi się, że ostatnio kupiłam karton soku jabłkowego...więc będzie i szklaneczka napoju:) Ale wracając do obiadu, to muszę przyznać, że zbyt długo nie zastanawiałam się nad wyborem, bo zestaw jabłko - wątróbka, znam juz od dawna i wiem, że te smaki komponują się idealnie. A że wątróbkę bardzo lubię, to tym bardziej sprawiło mi przyjemność szukanie przepisu, przygotowywanie a potem spałaszowanie tego pysznego jedzonka.
Przepis pochodzi z książczki Aleksandry Chomicz "100 potraw z jabłek"
50 dkg wątróbki drobiowej
2 jabłka
2 łyżki masła
1 cebula
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki
1/4 szklanki bulionu z drobiu(z kostki)
2 łyżki gęstej kwaśnej smietany
cukier
sól
świeżo zmielony pieprz
Wątróbkę czyścimy z błon, płuczemy i osuszamy. Cebulę kroimy w talarki. Rozgrzewamy sok z cytryny i cukier(ja dałam ok 1 łyżeczki cukru), dodajemy pokrojoną cebulę, zagotowujemy i studzimy. Jabłka dzielimy na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy na cienkie plasterki. Stapiamy 1 łyżkę masła i dusimy w nim jabłka, aż staną się szkliste. Wątróbkę przyprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąka i smazymy ok 3 min na drugiej łyżce gorącego masła. Sos pozostały na patelni rozprowadzamy bulionem i mieszamy ze śmietaną. Podajemy razem jabłka, wątróbkę, sos i cebulę, najlepiej do ryżu(ja podałam do puree z ziemniaków i było super).
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/09/wtrbka-drobiowa-z-jabkami.html