Wykonanie
Wątróbka drobiowa z
jabłkami . Tak, na dzisiejszym obiedzie również nie zabrakło
jabłkowego akcentu i w zasadzie do pełni szczęścia, aby uczcić ten Dzień
Jabłka przygotowany przez Tatter, brakowało tylko jakiegoś trunku. Ha, w trakcie pisania, przypomniało mi się, że ostatnio kupiłam karton
soku jabłkowego...więc będzie i szklaneczka
napoju:) Ale wracając do obiadu, to muszę przyznać, że zbyt długo nie zastanawiałam się nad wyborem, bo zestaw
jabłko -
wątróbka, znam juz od dawna i wiem, że te smaki komponują się idealnie. A że
wątróbkę bardzo lubię, to tym bardziej sprawiło mi przyjemność szukanie przepisu, przygotowywanie a
potem spałaszowanie tego pysznego jedzonka.Przepis pochodzi z książczki Aleksandry Chomicz "100 potraw z
jabłek"
50 dkg
wątróbki drobiowej2
jabłka2 łyżki
masła1
cebula2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
mąki1/4 szklanki
bulionu z drobiu(z kostki)2 łyżki gęstej kwaśnej
smietanycukiersólświeżo zmielony
pieprzWątróbkę czyścimy z błon, płuczemy i osuszamy.
Cebulę kroimy w talarki. Rozgrzewamy
sok z cytryny i
cukier(ja dałam ok 1 łyżeczki
cukru), dodajemy pokrojoną
cebulę, zagotowujemy i studzimy.
Jabłka dzielimy na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy na cienkie plasterki. Stapiamy 1 łyżkę
masła i dusimy w nim
jabłka, aż staną się szkliste.
Wątróbkę przyprawiamy
solą i
pieprzem, oprószamy
mąka i smazymy ok 3 min na drugiej łyżce gorącego
masła. Sos pozostały na patelni rozprowadzamy
bulionem i mieszamy ze
śmietaną. Podajemy razem
jabłka,
wątróbkę, sos i
cebulę, najlepiej do
ryżu(ja podałam do puree z
ziemniaków i było super).