Pyszne i zdrowe- idealne jako dodatek do obiadu.Polecam sposób podania jak na zdjęciu (czyli w wydrążonym, ugotowanym buraku)- prezentuje się wyśmienicie.Składniki75 dag buraczkówćwikłowych3 jabłka¾ szklanki mleka1 łyżka mąki1 łyżeczka masła1/3 szklanki gęstej śmietanysól do smakupieprz do smakucukier do smakusok z cytryny do smakuWykonanie:Buraczki ugotować do miękkości, przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Jabłka obrać i zetrzeć tak jak buraczki, następnie włożyć razem do garnka z wrzącym mlekiem, oprószyć mąka i zagotować. Smażyć przez chwilę na wolnym ogniu z masłem aż całość się zagęści, po czym wymieszać buraczki ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i podawać do obiadu z mięsem.