Wykonanie
Uwielbiam
szparagi w praktycznie każdej postaci, a dziś miałam za zadanie przygotowanie ich jako dodatek do obiadu. Tym razem jednak zamiast polewy z
masła czy
bułki tartej zastosowałam znany wszystkim
sos beszamelowy, a całość dla dodania wyrazistości daniu, posypałam
parmezanem. Wszystko zapiekłam w brytfance w piekarniku. Efekt wyszedł przepyszny! :)Składniki:1 kg wierzchołków białych
szparagów60 g
masła3 czubate łyżki
mąkipół szklanki
śmietany2/3 szklanki
mlekapół szklanki tartego
parmezanuszczypta
gałki muszkatołowej1 łyżka i 1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu1 łyżka
cukru2 łyżki
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Szparagi umyć na sitku. Do garnka nalać 2-3 litry
wody. Dodać
sok z cytryny,
cukier, łyżkę
soli. Wrzucić
szparagi i gotować przez 15 minut na dużym ogniu. Nastawić piekarnik na 170 stopni.W osobnym garnuszku rozpuścić
masło. Dorzucić
mąkę stale mieszając i pilnując by
mąka się nie przypaliła i nie przywarła do
spodu. Ciągle mieszając dolewać powoli
mleko, nie doprowadzając do powstania grudek. Dolać
śmietanę i wymieszać. Zgasić ogień i dodać
przyprawy, wymieszać.
Szparagi odcedzić i wrzucić do żaroodpornego naczynia. Zalać sosem i posypać po wierzchu
parmezanem. Przykryć pokrywką i piec w piekarniku przez 5 minut.
Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut. Po tym czasie gorące
szparagi są gotowe do podania.
Szparagi są delikatne i mięciutkie. Idealnie komponują się z
parmezanem i
sosem beszamelowym! Dla mnie pyszny dodatek do obiadu! :-D