ßßß Cookit - przepis na Szparagi w beszamelu z parmezanem

Szparagi w beszamelu z parmezanem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam szparagi w praktycznie każdej postaci, a dziś miałam za zadanie przygotowanie ich jako dodatek do obiadu. Tym razem jednak zamiast polewy z masła czy bułki tartej zastosowałam znany wszystkim sos beszamelowy, a całość dla dodania wyrazistości daniu, posypałam parmezanem. Wszystko zapiekłam w brytfance w piekarniku. Efekt wyszedł przepyszny! :)
Składniki:
1 kg wierzchołków białych szparagów
60 g masła
3 czubate łyżki mąki
pół szklanki śmietany
2/3 szklanki mleka
pół szklanki tartego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka i 1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Szparagi umyć na sitku. Do garnka nalać 2-3 litry wody. Dodać sok z cytryny, cukier, łyżkę soli. Wrzucić szparagi i gotować przez 15 minut na dużym ogniu. Nastawić piekarnik na 170 stopni.
W osobnym garnuszku rozpuścić masło. Dorzucić mąkę stale mieszając i pilnując by mąka się nie przypaliła i nie przywarła do spodu. Ciągle mieszając dolewać powoli mleko, nie doprowadzając do powstania grudek. Dolać śmietanę i wymieszać. Zgasić ogień i dodać przyprawy, wymieszać.
Szparagi odcedzić i wrzucić do żaroodpornego naczynia. Zalać sosem i posypać po wierzchu parmezanem. Przykryć pokrywką i piec w piekarniku przez 5 minut. Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut. Po tym czasie gorące szparagi są gotowe do podania.
Szparagi są delikatne i mięciutkie. Idealnie komponują się z parmezanem i sosem beszamelowym! Dla mnie pyszny dodatek do obiadu! :-D
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_15_szparagi-w-beszamelu-z-parmezanem.html