Wykonanie
Już po raz trzeci
będę brała udział w przygotowywanej przez Grumków i serwis zPierwszegoTloczenia.pl zabawy "Gotujemy po polsku". Nie ma co ukrywać, że nawyki żywieniowe robią swoje i na co dzień raczej gotuję po polsku. Lubimy polskie jedzenie. A nawet bardzo lubimy. Owszem fajnie jest zjeść coś dobrego i nowego, ale jeszcze fajniej zjeść
schabowego, bigos, pierogi ruskie czy
sałatkę jarzynową. Nic tych potraw nie zastąpi.Ostatnio bardzo często robię mielone, po to tylko, żeby móc delektować się zasmażanymi
buraczkami, które uwielbiam, a których w innym zestawieniu nie
mogę sobie jakoś wyobrazić. Dzisiejszy przepis na
buraczki zasmażane, to już drugi u mnie na blogu(pierwsze
buraczki zasmażane tutaj) a dzisiaj, nieco łagodniejsza, mocno cytrynowa wersja tego pysznego warzywnego dodatku. Tym razem co prawda z
limonką, ale zazwyczaj dodaję
cytrynę. Dużo
cytryny . Pychotka.
500 g ugotowanych
buraków2 łyżki
masła3/4 szklanki
mlekasok z cytrynysól i
cukierUgotowane
buraki ścieramy na tarce o małych oczkach. Zaprawiamy zasmażką przygotowaną z
mąki i
masła. Dodajemy
mleko,
sól,
cukier i
sok z cytryny. Zagotowujemy.Na podstawie przepisu z książeczki B. Adamczewskiej "Specjały polskiej kuchni"