ßßß Cookit - przepis na Buraczki zasmażane z cytryną

Buraczki zasmażane z cytryną

nazwa

Wykonanie

Już po raz trzeci będę brała udział w przygotowywanej przez Grumków i serwis zPierwszegoTloczenia.pl zabawy "Gotujemy po polsku". Nie ma co ukrywać, że nawyki żywieniowe robią swoje i na co dzień raczej gotuję po polsku. Lubimy polskie jedzenie. A nawet bardzo lubimy. Owszem fajnie jest zjeść coś dobrego i nowego, ale jeszcze fajniej zjeść schabowego, bigos, pierogi ruskie czy sałatkę jarzynową. Nic tych potraw nie zastąpi.
Ostatnio bardzo często robię mielone, po to tylko, żeby móc delektować się zasmażanymi buraczkami, które uwielbiam, a których w innym zestawieniu nie mogę sobie jakoś wyobrazić. Dzisiejszy przepis na buraczki zasmażane, to już drugi u mnie na blogu(pierwsze buraczki zasmażane tutaj) a dzisiaj, nieco łagodniejsza, mocno cytrynowa wersja tego pysznego warzywnego dodatku. Tym razem co prawda z limonką, ale zazwyczaj dodaję cytrynę. Dużo cytryny . Pychotka.
500 g ugotowanych buraków
2 łyżki masła
3/4 szklanki mleka
sok z cytryny
sól i cukier
Ugotowane buraki ścieramy na tarce o małych oczkach. Zaprawiamy zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Dodajemy mleko, sól, cukier i sok z cytryny. Zagotowujemy.
Na podstawie przepisu z książeczki B. Adamczewskiej "Specjały polskiej kuchni"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/10/buraczki-zasmazane-z-cytryna.html