Wykonanie
Lubię wszelkie gotowane warzywa i chyba wolę takie, jako dodatek do obiadu, niż surowe.
Buraczki zasmażane, wśród warzywnych dodatków cieszą się u mnie szczególnym względem. Może dlatego, że kiedyś robiłam je od wielkiego dzwonu i nie przejadły mi się, a może dlatego, że są po prostu pyszne. Po dziś dzień pamiętam zapach mielonych z
buraczkami dobiegający z jadłodajni w starej kamienicy w centrum miasta. A ja, wtedy nastolatka, musiałam ignorować ten zapach i tłumić
kurcze żołądka w drodze na swoje zajęcia. Teraz robię je za to znacznie częściej, ponieważ kupuję paczkowane, już ugotowane
buraki(przyznaję, że to gotowanie zniechęcało mnie do częstszego jedzenia
buraczków w przeszłości). Przygotowania więc znacznie mniej a różnicy smakowej nie zauważam. No i koniecznie do zasmażanych
buraczków kotlet mielony być musi;)...czyż to nie jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych zestawów w kuchni polskiej?
1 kg
buraków2,5 łyżki
masła1 1/2 łyżki
mąki1/2 szklanki rosołu z kostki1 mała
cebulaząbek
czosnkusok cytrynowy do smaku
sól,
cukierUgotowane
buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy
masło i podsmażamy drobno posiekaną
cebulę,
potem mieszamy ją z
mąką. Kiedy zasmażka zacznie zółknąć wrzucamy do garnka starte
buraki , wlewamy rosół, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
sól,
cukier i
sok cytrynowy. Ja dodaję jeszcze
pieprz. Zagotowujemy.Przepis pochodzi z książeczki Barbary Adamczewskiej "Specjały Polskiej Kuchni".