Wykonanie
Buraczki zasmażane to klasyk polskiej kuchni i pyszny dodatek do zimowego obiadu. Świetnie smakują z
ziemniakami, wszelkiej
maści kluskami, kopytkami i pyzami oraz smażonym i duszonym
mięsem. To obok
marchewki najpopularniejsze polskie warzywo. Trudno przecenić ich rolę jako środka wzmacniającego nasz system odpornościowy i odtruwającego. Wiedzieli już o tym nasi przodkowie, dlatego potrawy z
buraków są wpisane w polską tradycję od wieków.Składniki:1 kg
buraczków1 mała
cebula1 płaska łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny lub
octu1 łyżka
masła ghee1 czubata łyżeczka
mąki krupczatki
majeranek lub
kminek - opcjonalnieWykonanie:°
Buraki upiec w piekarniku lub ugotować w łupinach. W zależności od wielkości
buraków zajmie Ci to od 1,5-2 godzin. Ponieważ gotuje się je niekrojone powinny być możliwie jednakowej wielkości.Wystudzić i obrać.° Zetrzeć
buraki na najdrobniejszych oczkach tarki.° Obraną
cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę i przysmażyć na złoto na roztopionym
maśle.° Do zezłoconej
cebuli dodać łyżeczkę
mąki, mieszając zrobić zasmażkę. Do zasmażki dodać starte
buraczki razem z
sokiem, który puściły. Cały czas mieszając podgrzać. Doprawić do smaku
solą cukrem i
sokiem z cytryny. Podawać gorące. Życzę smacznego!Uwagi:
Buraczki można doprawić kminkien lub
majerankiem.Najszybciej można ugotować
buraki w szybkowarze ( 30 minut).