Wykonanie
To, co lubię w tych buraczkach, to że można je podać zarówno na zimno jak i na ciepło. Są świetnym dodatkiem do drugiego dania.
Składniki:3 niewielkie
buraki lub 2 duże1
cebula1 łyżka
mąki1 łyżka
masła2 łyżeczki
soku z cytryny lub 1 łyżeczka
octu winnego (u mnie
ocet)
sólpieprzBuraki dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną
wodą i gotować ok. 1 godzinyPo wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach
Cebulę posiekać w kostkęNa patelni rozgrzać
masło, dodaj posiekaną
cebulę, a gdy się delikatnie podsmaży - dodać
mąkęCiągle mieszając podgrzewać całość na małym ogniu, aż składnik się połącząNastępnie dodać starte na tarce
buraczki, doprawić
solą,
pieprzem,
cukrem i
sokiem z cytryny lub
octem winnym - jeszcze chwilę podsmażyć
Smacznego :)