Wykonanie
Zasmażane , pikantne
buraczki ze świeżą
papryczką chili ,
cebulą i
czosnkiem. Smaczny dodatek do obiadu na ciepło zaś na zimo do deski
wędlin.
Składniki:1 kg
buraków2
cebule2 ząbki
czosnku2
papryczki chilimasło klarowane do smażenia2 łyżki
soku z cytrynycukiersól ,
pieprzPrzygotowanie:
Buraczki umyć , gotować do miękkości , odcedzić.Obrać ze skórki , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Obraną
cebulę i
czosnek pokroić w kostkę.
Papryczki chili pozbawić połowy pestek , posiekać drobno.Na patelni rozgrzać
masło klarowane , zeszklić
cebulę , dodać
czosnek i
papryczkę chili.Smażyć kolejne 2-3 min co chwila mieszając.Dołożyć
buraczki , doprawić
sokiem z cytryny cukrem ,
solą i
pieprzem.Na minimalnym gazie smażyć kolejne 5 min.
Smacznego