ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwono karminowy

Barszcz czerwono karminowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
pieprz według uznania
cukier według uznania
sól według uznania
sok z cytryny według uznania
grzyby suszone 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
cebula 3 sztuk
jabłka kwaśne 500 gramów
buraki 750 gramów
Wykonanie:
Buraki umyć dokładnie , najlepiej wyszorować je szczoteczką i opłukać. Zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości, a gdy ostygną, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić i pogotować z dodatkiem umytych grzybów lub pieczarek. Gdy cebule zaczną mięknąć, włożyć umyte i pokrojone jabłka i ugotować do miękkości. Wszystko wlać do garnka z utartymi burakami, dopełnić wrzącą wodą i posolić. Zagotować i odstawić na 1 godzinę. Podgrzać, przyprawić do smaku czosnkiem z solą, cukrem i pieprzem, dodać sok z cytryny bądź zakwas z buraków. Przecedzić przez gęste sito.
Uwagi:
Podawać z uszkami z pieczarek, zalewając je na talerzach gorącym barszczem
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Wielkanoc
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4328/Barszcz-czerwono-karminowy-