Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
pieprz według uznania
cukier według uznania
sól według uznania
sok z cytryny według uznania
grzyby suszone 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
cebula 3 sztuk
jabłka kwaśne 500 gramów
buraki 750 gramówWykonanie:
Buraki umyć dokładnie , najlepiej wyszorować je szczoteczką i opłukać. Zalać wrzącą
wodą, ugotować do miękkości, a gdy ostygną, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obraną
cebulę opłukać, zalać wrzącą
wodą, osolić i pogotować z dodatkiem umytych
grzybów lub
pieczarek. Gdy
cebule zaczną mięknąć, włożyć umyte i pokrojone
jabłka i ugotować do miękkości. Wszystko wlać do garnka z utartymi
burakami, dopełnić wrzącą
wodą i posolić. Zagotować i odstawić na 1 godzinę. Podgrzać, przyprawić do smaku
czosnkiem z
solą,
cukrem i
pieprzem, dodać
sok z cytryny bądź zakwas z
buraków. Przecedzić przez gęste sito.Uwagi:Podawać z uszkami z
pieczarek, zalewając je na talerzach gorącym barszczemAutor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!WielkanocZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: