Wykonanie
Składniki6 porcji900 g
cebuli2 łyżki
masła2 łyżki
oliwy250 ml białego
wytrawnego wina1 litr
bulionu wołowego (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza)60 ml
koniaku,
brandy lub
sherrysól i świeżo zmielony
czarny pieprzDodatki:
bagietka, pokrojona na kromkiząbek
czosnku150 g
sera (tradycyjnie używa się gruyère)opcjonalnie - świeży
tymianek4 żaroodporne miseczki lub 1 żaroodporny garnek do zapiekaniaPrzygotowanie
Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5-2 mm. W dużym i szerokim garnku roztopić
masło z
oliwą. Ustawić ogień na średni, dodać
cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż
cebula będzie skarmelizowana (w kolorze
mlecznej czekolady).Zwiększyć ogień, wlać
wino i wymieszać
cebulę drewnianą łyżką, zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia. Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący
bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Dodać
brandy i jeszcze chwilę pogotować.Piekarnik nagrzać do 220 stopni, ustawić kratkę na nieco wyższej półce niż połowa piekarnika.
Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem
czosnku.Do 4 małych żaroodpornych misek (lub do jednego większego garnka żaroodpornego) nalać gorącą zupę i przykryć grzankami, posypać tartym
serem i ewentualnie posypać świeżym
tymiankiem. Zapiekać przez około 5 minut aż
ser się roztopi.