Wykonanie
Jesienią nie
mogę się powstrzymać i niemal ciągle przygotowuję sycące, rozgrzewające zupy. Oczywiście sięgam po klasykę kuchni polskiej - grochówkę, czy kapuśniak na wędzonych żeberkach, ale lubię też mocne, aromatyczne
przyprawy wykorzystywane w kuchni arabskiej - kumin,
cynamon,
kardamon i ziarna
kolendry. Dają głębi smaku nie tylko daniom mięsnym, ale cudownie ożywiają jesienne warzywa -
dynię, czy
pomidory. Wyciągnijcie z szafki kuchennej słoiczek samodzielnie przygotowanej
przyprawy 7 baharat i zróbcie wyśmienitą zupę
dyniowo-
pomidorową z nutą arabską . Wspaniale rozgrzewa!

W domu pachnie kuminem i
cynamonem, z głośnika dobiegają nuty "I Was Made To Loving You" Tori Kelly i Ed Sheeran, posłuchajcie, pięknie otula ciepłem...Czasami tak niewiele mi do szczęścia potrzeba. Talerz rozgrzewającej zupy, mokry nos psa wtulony w dłoń, ciepły szal na plecach, kolacja w najlepszym gronie. Lubię karmić
bliskich, znajomych, czasem zupełnie obcych ludzi. Lubię też dawać się nakarmić. Doceniam blachę najprostszej, gorącej
kiszki ziemniaczanej, ucałuję za dobry
bulion, za pieczołowicie pokrojoną
sałatkę. Tęsknię za
smakami, za wspomnieniami na podniebieniu, za miejscami, w których jadam, za współbiesiadnikami. Za oknem zapada listopadowy, zbyt wczesny zmierzch, zapatrzyłam się w płomienie w kominku, w głowie mam ciepło i smaki Cisowa. Proste, niezwykłe, lokalne, zaczarowane, niezapomniane. Smaki, do których tęsknię szczególnie mocno, gdy nastają chłodniejsze dni.

Gdy mija sezon na
pomidory, uśmiecham się do moich
pomidorowych przecierów,
sosów, koncentratów dumnie stojących na półkach spiżarni. Nie skuszą mnie pozbawione smaku i zapachu
pomidory listopada, czy grudnia. Upiekę
dynię, dodam do niej słoik
pomidorów przygotowanych latem, doprawię
egzotycznymi przyprawami, znów rozkocham w zupie dzieci. Nowej zupie, cudownej!
Dyniowo-pomidorowa zupa na nutę arabską jest gęsta, pachnie kuminem,
cynamonem i
czosnkiem. Znów ugotowałam za mało, nawet potrójna porcja byłaby zbyt małą dla moich domowych głodomorów. Tymczasem prażę ziarna kuminu i wyłuskuję kostkę zamrożonego soku z sycylijskiej
cytryny, którymi doprawię zupę. Jest szybka, prosta i niezwykła w smaku. Zróbcie ją koniecznie tej jesieni.2 łyżeczki kuminu50g
masła klarowanego lub
oliwy250g
cebuli cukrowej5 ząbków
czosnku300g
ziemniaków600g
bulionu warzywnego400g upieczonej dyni hokkaido400g
pomidorów ze słoika lub z puszki (bez skóry)1 łyżeczka
przyprawy 7 baharat1/2 łyżeczki
soli20g soku wyciśniętego z
cytryny2 łyżki listków
natki pietruszkiKumin upraż na suchej patelni. Połowę utłucz w moździerzu, drugą połowę odłóż na bok.W garnku na rozgrzanym
maśle lub
oliwie zeszklij pokrojone w kostkę
cebulę cukrową oraz
czosnek. Dodaj obranej i pokrojone w kostkę
ziemniaki i chwile przesmażaj razem, posyp warzywa utłuczonym w moździerzu kuminem i zalej
bulionem. Gotuj ok 15 minut. Włóż do garnka upieczoną
dynię,
pomidory wraz z zalewą oraz
przyprawę 7 baharat. Zagotuj całość, gotuj razem ok 10 minut,
potem zblenduj na gładki krem razem z
natką. Dopraw zupę
sokiem z cytryny i niedużą ilością
soli. Podawaj zupę posypaną uprażonym wcześniej kuminem.___________________________________przepis powstał z tęsknoty za kuchnią Water&Wine