Wykonanie
Ta piękna, srebrzysta
ryba o wydłużonym kszałcie, jest uważana za jedną z najlepszych jakościowo i
smakowo ryb środziemnomorskich. Ma nadzwyczaj chude i delikatne
mięso, oraz duże, łatwe do usunięcia ości. Klasycznie przyrządza się ją w pierzynce z grubej
soli, ale równie pysznie smakuje pieczona w foli, z warzywami, z aromatycznym
masełkiem, wyfiletowana, czy pieczona na grilu, lub jako baza do pysznego weneckiego risotto, aromatyzowanego liśćmi laurowymi i
czosnkiem.Zapraszam na proste, ale zarazem wykwintne danie z
okonia pieczonego z plastrami
ziamniaków i
pomidorkami koktajlowymi. Z tego względu, że
okoń szybciej się upiecze , proponuję pokroić
ziemniaki na dość cienkie plasterki i piec razem z
okoniem, lub pokroic na grubsze plasterki i przez 10 minut piec same
ziemniaki lub ugotować wstępnie w osolonej wodzie (dosłownie parę minut).Do tej pysznej i delikatnej
rybki polecam białe
półwytrawne wino Celebro Spain o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku . (kilck)
Składniki na 2 porcje:2 świeże okoniepęczek
natki pietruszki4 listki
szałwi,
rozmaryn, plasterki
cytryny2 ząbki
czosnku1 szklanka
białego wina, u mnie Celebro
sól,
pieprzpomidorki koktajlowe5
ziemniaków2 łyżki
oliwy z oliwekRyby patroszymy i skrobiemy z lusek. Myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i nacieramy
solą( również wewnątrz) . Do środka
ryby wkładamy 1/2 ząbka
czosnku i 2 listki
szałwi, dwie połówki plasterka
cytryny i
rozmaryn.W brytfance rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy, na dno układamy plasterki
ziemniaków.
Ziemniaki solimy, dodajemy pokrojony na plasterki ząbek
czosnku i część posiekanej
pietruszki.
Rybki układamy na ziemniakach, dodajemy
pomidorki, resztę
pietruszki. Całość skrapiamy nitką
oliwy i podlewamy
białym winem.Okonie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200° C przez około 25/30 minut.