ßßß Cookit - przepis na Okoń morski pieczony z ziemniakami

Okoń morski pieczony z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Ta piękna, srebrzysta ryba o wydłużonym kszałcie, jest uważana za jedną z najlepszych jakościowo i smakowo ryb środziemnomorskich. Ma nadzwyczaj chude i delikatne mięso, oraz duże, łatwe do usunięcia ości. Klasycznie przyrządza się ją w pierzynce z grubej soli, ale równie pysznie smakuje pieczona w foli, z warzywami, z aromatycznym masełkiem, wyfiletowana, czy pieczona na grilu, lub jako baza do pysznego weneckiego risotto, aromatyzowanego liśćmi laurowymi i czosnkiem.
Zapraszam na proste, ale zarazem wykwintne danie z okonia pieczonego z plastrami ziamniaków i pomidorkami koktajlowymi. Z tego względu, że okoń szybciej się upiecze , proponuję pokroić ziemniaki na dość cienkie plasterki i piec razem z okoniem, lub pokroic na grubsze plasterki i przez 10 minut piec same ziemniaki lub ugotować wstępnie w osolonej wodzie (dosłownie parę minut).
Do tej pysznej i delikatnej rybki polecam białe półwytrawne wino Celebro Spain o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku . (kilck)
Składniki na 2 porcje:
2 świeże okonie
pęczek natki pietruszki
4 listki szałwi, rozmaryn, plasterki cytryny
2 ząbki czosnku
1 szklanka białego wina, u mnie Celebro
sól, pieprz
pomidorki koktajlowe
5 ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
Ryby patroszymy i skrobiemy z lusek. Myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą( również wewnątrz) . Do środka ryby wkładamy 1/2 ząbka czosnku i 2 listki szałwi, dwie połówki plasterka cytryny i rozmaryn.
W brytfance rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na dno układamy plasterki ziemniaków. Ziemniaki solimy, dodajemy pokrojony na plasterki ząbek czosnku i część posiekanej pietruszki.
Rybki układamy na ziemniakach, dodajemy pomidorki, resztę pietruszki. Całość skrapiamy nitką oliwy i podlewamy białym winem.
Okonie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200° C przez około 25/30 minut.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2014/01/okon-morski-pieczony-z-ziemniakami.html