ßßß Cookit - przepis na Pstrąg nadziewany natką pietruszki

Pstrąg nadziewany natką pietruszki

nazwa

Wykonanie

Pstrąg nadziewany natką pietruszki to pomysł na wyborny obiad lub kolację. Świetnie smakuje nie tylko wielbicielom ryb. Ma aksamitny , delikatny smak dlatego z chęcią zjadają go również moje pociechy.
składniki na 4 porcje
4 pstrągi
sok z połowy cytryny
2 pęczki natki pietruszki
2 ząbki czosnku
tymianek, estragon
sól i pieprz
125 g masła
3 łyżki oliwy z oliwek
1 kg ziemniaków
przepis
Do naczynia nalewamy oliwę z oliwek , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i przyprawy ( sól , pieprz, estragon i tymianek).
Wypatroszoną rybę , myjemy a następnie nasączamy ją z każdej strony w przygotowanej marynacie. Do środka pstrąga wkładamy masło i dużą ilość posiekanej natki pietruszki . Rybę zawijamy w folię aluminiową i układamy w rozgrzanym piekarniku . Pieczemy w zależności od wielkości ryby od 15 do 20 minut.
Ziemniaki kroimy na kawałki i obgotowujemy je 5 minut w wodzie, a następnie odcedzamy , przyprawiamy tymiankiem , rozmarynem solą i pieprzem i pieczemy razem z rybą ok 20 minut. Danie można podawać z różnego rodzaju surówkami.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2012/09/pstrag-nadziewany-natka-pietruszki.html