ßßß Cookit - przepis na Kartofelki pieczone w papilotach

Kartofelki pieczone w papilotach

nazwa

Wykonanie

Świetny pomysł na urozmaicenie ziemniaków. Dobrze smakują same w sobie bez mięsnych dodatków. Super komponują się z cieplutkim rozpływającym ziołowym masełkiem. Banalnie proste. Przepisz miesięcznika " Dobre rady ".
Składniki :
700 g niedużych młodych ziemniaków
200 g miękkiego masła
3 łyżki posiekanych świeżych ziół : tymianku, natki pietruszki i estragonu ( u mnie suszone, zamiast tymianku dałam oregano )
2 ząbki czosnku
skórka otarta z jednej cytryny
sól, pieprz
Do miękkiego masła dodajemy zioła, skórkę z cytryny sól, pieprz i starty na drobnych oczkach czosnek. Mieszamy dobrze, żeby wszystko się ładnie połączyło. Przekładamy do folii spożywczej, zwijamy w walec i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 30 minut.
Młode ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Osuszamy.
Z papieru do pieczenia ( u mnie folia do pieczenia ) wycinamy dość spore kwadraty. Na każdym układamy po kilka ziemniaków i 2-3 plasterki masła. Formujemy woreczek, zawiązujemy sznurkiem lub nitką a w przypadku folii do pieczenia zciskamy szczelnie żeby nie było żadnych dziur. Wszystkie pakunki umieszczamy na blaszy do pieczenia i pieczemy w temp. 180°C około 40 minut. Oczywiście czas zależy od wielkości ziemniaków.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/05/Kartofelki-pieczone-w-papilotach.html