ßßß

Składniki na ciasto (forma średnicy 30 cm):300 g mąki pszennej200 g masła1 jajko½ łyżeczki soliSkładniki na farsz:400 g grzybów leśnych po ugotowaniu (u mnie podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki)350 g upieczonej dyni, jak upiec dynie odpowiedź tutaj100 g surowego boczku, pokrojonego w małą kosteczkę1 średnia cebula3 łyżki oliwy z oliwek4 jajka100 g sera cheddar150 ml śmietany kremówki 36 %1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego , można dać mniejsól1/3 łyżeczki suszonego rozmarynuWykonanie ciastoMąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i sól. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na minimum pół godzinę do lodówki.Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i przekładamy je do formy. Formę z ciastem możemy jeszcze wstawić ciasto na 15 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto nakłuwając widelcem. Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Wykonanie farsz:Grzyby myjemy i gotujemy w garnku z wodą ok. 10 minut. Cebulę, kroimy w kostkę podsmażamy z boczkiem na oliwie, dodajemy ugotowane grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy do miękkości, zestawiamy z ognia. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną i rozmarynem. Dodajemy grzyby z boczkiem oraz potarty ser. Całość mieszamy i wylewamy na podpieczony spód tarty, Na wierzch układamy pokrojony w kostkę upieczony miąższ dyni. Tarte wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C piekarnika na ok. 25 min. Podajemy na ciepło.Smacznego!