Wykonanie
Cudowny początek dnia:) Jajecznica z
kurkami na masełku wywołała u mnie falę kulinarnej rozkoszy co miało przełożenie na świetny humor od samego rana:)Przepis jak najbardziej prosty i szybki, bo przecież jajecznicę każdy potrafi zrobić:)Nie mam nic przeciwko zwykłej jajecznicy z
cebulką, albo jeszcze bardziej ascetycznej, bez dodatków, ale muszę przyznać, że taką w wersji z
kurkami lubię najbardziej:)Jeden składnik, który zmienia oblicze jajecznicy tworząc z niej wyrafinowane danie.
Kurki możecie śmiało zastąpić innymi
grzybami np.
prawdziwkami lub smardzami.Sezon
kurkowy uważam za rozpoczęty! Jajecznica z
kurkami na
maśle to dopiero początek:)
Składniki (na 1 porcję):2
jajkaok 8szt
kureksólświeżo zmielony
pieprz1-2 łyżeczki
masłanatka pietruszkiPrzygotowanie:Umyj i osusz
kurki, a następnie możesz je pokroić na mniejsze kawałki (ja zostawiłam w całości).Wrzuć
grzyby na patelnię z 1 łyżeczką
masła, dopraw
solą i
pieprzem i smaż przez około 1minutę, aby pozostały jeszcze jędrne. Przełóż
kurki do miseczki, a na patelnię, do
kurkowego sosu (którego odrobinę powstało przy smażeniu) dodaj 1 łyżeczkę
masła i wbij 2
jajka. Dopraw
solą, i smaż, aż
jajka się zetną.
Kurki możesz dodać do jajecznicy jeszcze na patelni pod koniec jej smażenia bądź na talerzu. Całość udekoruj
natką pietruszki:)Smacznego:)!