ßßß
Składniki na ciasto (forma średnicy 30 cm):1 1/2 szkl. mąki150 g masła1 jajkoSkładniki na farsz:½ kg grzybów leśnych (u mnie podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki)2 cebule200 g potartego żółtego sera1 jajko200 ml śmietany kremówki 36 %świeży koperekpieprzsól3 łyżki oliwy z oliwekWykonanie ciastoMąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5 mm i przekładamy je do formy nakłuwając widelcem. Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Wykonanie farszGrzyby myjemy i gotujemy w garnku z wodą do miękkości. Cebulę, kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie, dodajemy ugotowane grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy do miękkości, zestawiamy z ognia i dodajemy koperek, ser, śmietanę oraz jajko. Mieszamy, a następnie wylewamy farsz na upieczone ciasto. Tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C piekarnika na ok. 25 min.Smacznego!