ßßß Cookit - przepis na Szczupak pieczony w piekarniku

Szczupak pieczony w piekarniku

nazwa

Wykonanie

Składniki :
około 70 dag świeżego szczupaka ( może być filet)
duży pomidor
ok. 50 dag pieczarek
gęsty jogurt naturalny ok. 3/4 szklanki
śmietana 18 % ok. 1/2 szklanki
cebula
jajko
olej do smażenia
mąka, sól, pieprz cytrynowy, ok. 3-4 łyżek tartego żółtego sera
Przygotowanie :
Świeżą rybę oporządzić, umyć, podzielić na dzwonka, posypać pieprzem i pozostawić na ok. godzinę
W tym czasie pokroić w plastry umyte pieczarki i obraną, pokrojoną cebulę, przesmażyć razem do momentu aż wyparuje sok
Dodać do tego śmietanę i chwilę razem pogotować
Posoloną rybę usmażyć krótko na oleju w mące i przełożyć ją do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną z cebulą i pieczarkami, ułożyć pokrojony w kostkę obrany ze skórki pomidor
Do jogurtu dodać jajko i roztrzepać, zalać tym ponownie całość, wstawić do piekarnika ( 170-180*C)
Po 20 min. posypać rybę startym serem, zapiec ( u mnie trwało to ok. 45 min).
Skorzystałam z przepisu stąd .
Tak przyrządzona ryba była bardzo smaczna.
To danie wymaga sporo czasu na przygotowanie, dlatego polecam je na większe imprezy.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/10/szczupak-pieczony-w-piekarniku.html