Wykonanie
Składniki :około 70 dag świeżego
szczupaka ( może być filet)duży
pomidorok. 50 dag
pieczarekgęsty
jogurt naturalny ok. 3/4 szklanki
śmietana 18 % ok. 1/2 szklanki
cebulajajkoolej do smażenia
mąka,
sól,
pieprz cytrynowy, ok. 3-4 łyżek tartego
żółtego seraPrzygotowanie :Świeżą
rybę oporządzić, umyć, podzielić na dzwonka, posypać
pieprzem i pozostawić na ok. godzinęW tym czasie pokroić w plastry umyte
pieczarki i obraną, pokrojoną
cebulę, przesmażyć razem do momentu aż wyparuje sokDodać do tego
śmietanę i chwilę razem pogotowaćPosoloną
rybę usmażyć krótko na
oleju w
mące i przełożyć ją do naczynia żaroodpornego, zalać
śmietaną z
cebulą i
pieczarkami, ułożyć pokrojony w kostkę obrany ze skórki
pomidorDo
jogurtu dodać
jajko i roztrzepać, zalać tym ponownie całość, wstawić do piekarnika ( 170-180*C)Po 20 min. posypać
rybę startym serem, zapiec ( u mnie trwało to ok. 45 min).
Skorzystałam z przepisu stąd .
Tak przyrządzona
ryba była bardzo smaczna.
To danie wymaga sporo czasu na przygotowanie, dlatego polecam je na większe imprezy.