Wykonanie
Nie masz pomysłu na obiad? Zwykły
schabowy już ci się znudził? Zrób
schab panierowany
pieczarkami z plasterkiem
pomidora i
sera żółtego.Proste i smaczne urozmaicenie menu.
Składniki:
Schab - ok 16-18 dkg na jedną porcję0,4 dkg
pieczarek0,5
cebuli0,5
pomidoraSer żółtysól,
pieprzmąka,
bułka tarta i
jajko do panierki
olej do smażeniaPrzygotowanie :1.
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę.
2.
Cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę.3. Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy
cebulę.4. Kiedy
cebula się zeszkli dodajemy
pieczarki i całość dokładnie mieszamy.5.
Schab myjemy i rozbijamy na kształt trójkątów.6. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.7.
Schab solimy i
pieprzymy.8. Gdy
pieczarki zaczną się rumienić można zdjąć je z patelni.9. Przygotowujemy
mąkę i
bułkę tartą oraz roztrzepujemy
jajko do panierki.
10. Na środek rozbitego
schabu nakładamy przygotowane
pieczarki.11. Teraz
mięso składamy na kształt trójkąta (2 boki do środka, jeden na drugi i
spodem przykrywamy, tak aby farsz nie wystawał na zewnątrz).12. Przygotowane kotlety panierujemy -
mąka,
jajko,
bułka.13. Na patelni rozgrzewamy
olej.14. Na rozgrzany
olej wrzucamy kotlety i smażymy dokładnie z obu stron.15. Kiedy
schab będzie przysmażony na złocisty kolor, możemy wyjąć go na blachę.
16. Kładziemy plasterek
pomidora oraz plasterek
sera żółtego i całość wkładamy do piekarnika na ok 5-10 minut aż
ser się stopi.17. Całość możemy podawać z
ziemniakami bądź frytkami - kto co lubi.S M A C Z N E G O ! ! !