ßßß Cookit - przepis na Quiche – z grzybami

Quiche – z grzybami

nazwa

Wykonanie

Wynik: 1 , 15
Czas przygotowania: 30minut
Czas gotowania: 45minut
Przez Marzena 29 września 2016
Quiche(czytaj kisz) uznawany obecnie za danie z francuskiej kuchni podono pochodzi orginalnie z Niemic. Podawany jest najczęsciej na śniadanie lub obiad.
Jest to danie słone z kruchym cienkim ciastem, zalewane mlekiem wymieszanym z jajkami. Dzisiaj u mnie na obiad w wersji bezmlecznej i bez jajecznej.
Wegańkie, atrakcyjne i... SMACZNE!
Składniki
pieczarki lub grzyby leśne np. kurki - 3-4 szklanki
cebula - poszatkowana - 1 sztuka
czosnek-poszatkowany - 2-3 sztuki
posiekany szczypiorek - 1 mały pęczek
kapusta pekińska lub bok choy - pokrojony w paseczki - 2-3 szklanki
phyllo (fillo) - 1 opakowanie
Masa a la jajeczna
orzechy nerkowce - 1 szklanka
płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 2 łyżki
przyprawa warzywna, sól i pieprzdo smaku
sok z cytrny - 2 łyżki
woda - 1 szklanka
Instrukcje
Cebulę, czosnek, szczypiorek i kapustę podsmażamy doprawiając solą i pieprzem.
Na osobnej patelni podsmażamy grzyby doprawiając solą i pieprzem.
W blenderze miksujemy masę jajeczną.
Wkładamy phyllo(fillo) na blaszce do tarty lub tortownicę: układamy po 2 warstwy i każdą smarujemy wybranym przez siebie gatunkiem oleju. Układamy ok 15 podwójnych warstw. Zbyt długie końce obcinamy nożycami.
Na tak ułożone "ciasto" wykładamy warzywa i zalewamy "masą jajeczną".
Pieczemy w piekarniku w temp 160C (325 F)do 45 min.
Podajemy z sałatką lub bagietkami.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/quiche-z-grzybami