Wykonanie
Wynik: 1 , 15Czas przygotowania: 30minutCzas gotowania: 45minutPrzez Marzena 29 września 2016
Quiche(czytaj kisz) uznawany obecnie za danie z francuskiej kuchni podono pochodzi orginalnie z Niemic. Podawany jest najczęsciej na śniadanie lub obiad.Jest to danie słone z kruchym cienkim
ciastem, zalewane
mlekiem wymieszanym z
jajkami. Dzisiaj u mnie na obiad w wersji bezmlecznej i bez jajecznej.Wegańkie, atrakcyjne i... SMACZNE!Składniki
pieczarki lub
grzyby leśne np.
kurki - 3-4 szklanki
cebula - poszatkowana - 1 sztuka
czosnek-poszatkowany - 2-3 sztukiposiekany
szczypiorek - 1 mały pęczek
kapusta pekińska lub bok choy - pokrojony w paseczki - 2-3 szklankiphyllo (fillo) - 1 opakowanieMasa a la jajeczna
orzechy nerkowce - 1 szklanka
płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 2 łyżki
przyprawa warzywna,
sól i
pieprzdo smaku
sok z cytrny - 2 łyżki
woda - 1 szklankaInstrukcje
Cebulę,
czosnek,
szczypiorek i
kapustę podsmażamy doprawiając
solą i
pieprzem.Na osobnej patelni podsmażamy
grzyby doprawiając
solą i
pieprzem.W blenderze miksujemy masę jajeczną.Wkładamy phyllo(fillo) na blaszce do tarty lub tortownicę: układamy po 2 warstwy i każdą smarujemy wybranym przez siebie gatunkiem
oleju. Układamy ok 15 podwójnych warstw. Zbyt długie końce obcinamy nożycami.Na tak ułożone "ciasto" wykładamy warzywa i zalewamy "masą jajeczną".Pieczemy w piekarniku w temp 160C (325 F)do 45 min.Podajemy z
sałatką lub
bagietkami.