ßßß Cookit - przepis na Musowe ciasto czekoladowe

Musowe ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Delikatne jak pianka ciasto czekoladowe, stąd i jego nazwa 'musowe'. Ta nazwa idealnie odzwierciedla jego lekką konsystencję. Za jego lekkość odpowiadają po części ubite białka dodane do ciasta, a reszta to... zasługa wspaniałego przepisu ;-). Niech Was nie odstrasza kąpiel wodna - to jedyny sposób, by uzyskać sufletową delikatność deseru. Podałam z sorbetem malinowym - lepszego zestawu ze świecą szukać ;-).
Składniki:
300 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
175 g masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
8 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie
100 g jasnego brązowego cukru muscovado
100 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej.
W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika i dodać obie czekolady, drobno posiekane, wymieszać z gorącym masłem i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.
W misie miksera umieścić żółtka i oba cukry. Ucierać (końcówkami miksera do ubijania białek) do powstania bardzo jasnej i puszystej masy żółtkowej (przypominającej konsystencją majonez - jak opisuje to autorka przepisu), która będzie opadała z końcówek miksera w postaci gęstej wstęgi. Dodać ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i utrzeć. Dodać przestudzony sos czekoladowy i utrzeć (nie zmieniając końcówek miksera) do połączenia.
W osobnej (sporej) misie ubić białka, do otrzymania sztywnej piany. 3 - 4 łyżki ubitych białek dodać do masy czekoladowej i wymieszać dokładnie do jej rozluźnienia. Do masy czekoladowej dodać resztę białek, bardzo delikatnie wymieszać do połączenia.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 180ºC przez 50 - 60 minut (piekłam przez 50 minut w temperaturze 170ºC z termoobiegiem). Gotowe ciasto będzie wypieczone i suche z wierzchu, nastomiast w środku będzie piankowe i wilgotne. Wyjąć na blat, usunąć kąpiel wodną i całkowicie wystudzić, następnie nożykiem uwolnić z formy.
Podawać oprószone cukrem pudrem i z kleksem kwaśnej śmietany i malinami (lub z sorbetem malinowym - pycha!).
* Kąpiel wodna polega na tym, że formę z ciastem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z ciastem. Ciasto pieczone jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej deser piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje delikatną, piankową konsystencję.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'How to be a domestic goddess' Nigella Lawson.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/musowe-ciasto-czekoladowe