Wykonanie
Delikatne jak pianka ciasto
czekoladowe, stąd i jego nazwa 'musowe'. Ta nazwa idealnie odzwierciedla jego lekką konsystencję. Za jego lekkość odpowiadają po części ubite
białka dodane do ciasta, a reszta to... zasługa wspaniałego przepisu ;-). Niech Was nie odstrasza kąpiel
wodna - to jedyny sposób, by uzyskać sufletową delikatność deseru. Podałam z
sorbetem malinowym - lepszego zestawu ze świecą szukać ;-).Składniki:300 g
gorzkiej czekolady50 g
mlecznej czekolady175 g
masła1 łyżka ekstraktu z
wanilii8 dużych
jajek,
białka i
żółtka oddzielnie100 g jasnego
brązowego cukru muscovado100 g drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - ciasto będzie pieczone w kąpieli
wodnej.W garnuszku roztopić
masło. Zdjąć z palnika i dodać obie
czekolady, drobno posiekane, wymieszać z gorącym
masłem i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Przestudzić.W misie miksera umieścić
żółtka i oba
cukry. Ucierać (końcówkami miksera do ubijania
białek) do powstania bardzo jasnej i puszystej masy
żółtkowej (przypominającej konsystencją
majonez - jak opisuje to autorka przepisu), która będzie opadała z końcówek miksera w postaci gęstej wstęgi. Dodać ekstrakt z
wanilii, szczyptę
soli i utrzeć. Dodać przestudzony sos
czekoladowy i utrzeć (nie zmieniając końcówek miksera) do połączenia.W osobnej (sporej) misie ubić
białka, do otrzymania sztywnej piany. 3 - 4 łyżki ubitych
białek dodać do masy czekoladowej i wymieszać dokładnie do jej rozluźnienia. Do masy czekoladowej dodać resztę
białek, bardzo delikatnie wymieszać do połączenia.Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w kąpieli
wodnej* w temperaturze 180ºC przez 50 - 60 minut (piekłam przez 50 minut w temperaturze 170ºC z termoobiegiem). Gotowe ciasto będzie wypieczone i suche z wierzchu, nastomiast w środku będzie piankowe i wilgotne. Wyjąć na blat, usunąć kąpiel
wodną i całkowicie wystudzić, następnie nożykiem uwolnić z formy.Podawać oprószone
cukrem pudrem i z kleksem kwaśnej
śmietany i
malinami (lub z
sorbetem malinowym - pycha!).* Kąpiel
wodna polega na tym, że formę z
ciastem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z
ciastem. Ciasto pieczone jest z parą
wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze
wodnej deser piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje delikatną, piankową konsystencję.Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'How to be a domestic goddess' Nigella Lawson.