Wykonanie
tak przynajmniej twierdzi Eric Lanlard, autor książki „
Czekolada. Kuszące przepisy ”Jest to wersja musu bez
mąki. Autor sugeruje, że można zrobić wersję dla dorosłych i dodać niewielką ilość
likieru lub
koniaku.
Składniki :250 g
gorzkiej czekolady,65 g
masła,6
jajek,
białka oddzielone od
żółtek,szczypta
soliWykonanie :
Czekoladę stopić z
masłem w żaroodpornej miseczce, ustawionej nad garnkiem z ledwie gotującą się
wodą.Upewnić się, że dno miseczki nie dotyka
wody. Wyjąć z garnka, dodać
żółtka i ubić.W dużej czystej misce ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Przełożyć czubatą łyżkę
białek do
czekolady i wymieszać. Dodać resztę
białek i delikatnie zamieszać.Przelać mus do naczynia deserowego, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 4 godziny.