Wykonanie
Bardzo czekoladowa i rozpływająca się w ustach wielka
trufla. Nie zawiera
mąki więc nadaje się dla osób, które jej nie tolerują. Zapraszam:)
Źródło: MWSkładniki:100 g
cukru pudru5 łyżek
wody200 g
gorzkiej czekolady - posiekanej150 g
masła4 duże
jajka,
żółtka i
białka oddzielnieszczypta
soliCzęść
cukru (około 60g) i
wodę podgrzać w garnku. Dodać posiekaną
czekoladę i
masło. Podgrzewać na niewielkim ogniu i mieszać do dokładnego roztopienia i połączenia wszystkich składników. Powstanie błyszcząca czekoladowa masa.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodać
cukier. Zmiksować z
żółtkami. Do puszystej masy dodać masę
czekoladową i delikatnie, dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. o średnicy 20cm. Pieczemy w kąpieli
wodnej, dlatego tortownicę należy z wierzchu obłożyć dokładnie folią aluminiową. Włożyć tortownicę do większej blachy, do niej nalać wrzątku do 2/3 wysokości tortownicy z
ciastem. Piec w temp. 180st. C przez około 30-35min.Wyciągnąć, po wystudzeniu chłodzić w lodówce.Smacznego:)