ßßß Cookit - przepis na Trufla czekoladowa

Trufla czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Bardzo czekoladowa i rozpływająca się w ustach wielka trufla. Nie zawiera mąki więc nadaje się dla osób, które jej nie tolerują. Zapraszam:)
Źródło: MW
Składniki:
100 g cukru pudru
5 łyżek wody
200 g gorzkiej czekolady - posiekanej
150 g masła
4 duże jajka, żółtka i białka oddzielnie
szczypta soli
Część cukru (około 60g) i wodę podgrzać w garnku. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Podgrzewać na niewielkim ogniu i mieszać do dokładnego roztopienia i połączenia wszystkich składników. Powstanie błyszcząca czekoladowa masa.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Zmiksować z żółtkami. Do puszystej masy dodać masę czekoladową i delikatnie, dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. o średnicy 20cm. Pieczemy w kąpieli wodnej, dlatego tortownicę należy z wierzchu obłożyć dokładnie folią aluminiową. Włożyć tortownicę do większej blachy, do niej nalać wrzątku do 2/3 wysokości tortownicy z ciastem. Piec w temp. 180st. C przez około 30-35min.Wyciągnąć, po wystudzeniu chłodzić w lodówce.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2013/01/trufla-czekoladowa.html