ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo - kasztanowe

Ciasto czekoladowo - kasztanowe

nazwa

Wykonanie

Połączenie kasztanów i czekolady w postaci lekkiego, bezglutenowego kasztanowego puddingu. Deser nie przysparzający trudności w wykonaniu. Bardzo wilgotny i zarazem lekki. Jak się można domyślić, główne skrzypce w smaku gra czekolada, jednak przez dodatek kasztanowego puree jest smak jest bardzo wyważony, delikatny, a całość bardzo elegancka... Można podawać z bitą śmietaną lub po prostu oprószone cukrem pudrem :-).
Składniki:
415 g niesłodzonego puree z kasztanów*
125 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka ciemnego rumu
6 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie
250 g deserowej lub gorzkiej czekolady
szczypta soli
50 g drobnego cukru do wypieków
25 g jasnego brązowego cukru muscovado
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, przestudzić.
W misie miksera umieścić masło i cukier muscovado. Utrzeć do powstania puszystej masy maślanej. Dodać puree z kasztanów, wanilię, rum, żółtka, przestudzoną czekoladę. Zmiksować do połączenia się składników.
W osobnym naczyniu ubić białka z odrobiną soli, na sztywno. Dodawać drobny cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, ubijając po każdym dodaniu. Ubite białka dodać do mieszanki kasztanowej, wymieszać delikatnie rózgą kuchenną do połączenia.
Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Ciasto wyrośnie do brzegów tortownicy, popęka. Wyjąć, wystudzić - podczas studzenia opadnie.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
* Można wykorzystać gotowe niesłodzone puree z kasztanów dostępne w sklepach (w puszce lub w słoiczkach) można też wykonać je w domu z kasztanów jadalnych - tutaj przepis.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - " How to be a domestic goddess" Nigella Lawson.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowo-kasztanowe