ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: ciasto czekoladowe bez mąki z bitą śmietaną i granatem

Moja Kuchnia: ciasto czekoladowe bez mąki z bitą śmietaną i granatem

nazwa

Wykonanie

To ciasto, które zostało pochłonięte w Dzień Babci i Dziadka (świętujemy jendodniowo tak samo jak dzień mamy i taty), przy dużym udziale tychże Dziadków a moich rodziców.
300g czekolady
225g drobnego cukru
180ml wrzątku
225g solonego masła
6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
1 łyżka esencji waniliowej
Z białek ubić sztywną pianę. Czekoladę i cukier zmiksować na proszek. Przełożyć do miski dodać wrzątek, masło, esencję waniliową i żółtka. Całość wymieszać, dodać pianę i ponownie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem tortownicę. Piec 45-55 minut w 180 stopniach (160 dla termoobiegu). Ciasto opada, po wyjęciu i ostudzeniu wstawić do lodówki do mocnego schłodzenia lub podawać przestygnięte, wtedy ciasto jest maziste - często wycieka czekolada. Na wierzchu położyłam bitą śmietanę i pestki granatu.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/01/ciasto-czekoladowe-bez-maki-z-bita.html