ßßß Cookit - przepis na Lemon curd

Lemon curd

nazwa

Wykonanie

Bardzo popularny na wyspach i smaczny krem cytrynowy. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wypieków, deserów, ciastek. Nam bardzo odpowiada i dbamy by zawsze mieć w lodówce porcję świeżego lemon curd:) Od niedawna, bo to dla nas nowe odkrycie:)
Podałam dwie wersje, można trochę zmodyfikować i użyć samych żółtek, podobno tak właśnie przygotowywano pierwsze lemon curd.
Składniki:
proporcje z MW
2 duże jajka
2 żółtka
160 g cukru
80 g masła
skórka otarta (bez białej części) i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Robiłam też z takich proporcji:
2 cytryny - sok i starta skórka (bez białej części, tylko żółta)
4-5 łyżek cukru
2 jajka
2 łyżki masła
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać sok i skórkę, masło, wymieszać. Podgrzewać w rondelku (nie gotować) aż zgęstnieje. Zdjąć z palnika, krem przetrzeć przez sitko i przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do tygodnia.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2013/05/lemon-curd.html