ßßß
Lemon curd to bardzo popularny na Wyspach krem cytrynowy o konsystencji budyniu. Wykorzystuje się go do deserów, wypieków lub po prostu podaje z chlebem lub popularnymi tu scones. Wersja cytrynowa jest najpopularniejsza, ale robi się go również z pomarańczami bądź malinami. Ja jestem fanką cytrynowych smaków, więc na początek curd cytrynowy.Lemon curd robi się ekspresowo z zaledwie kilku składników. Początkowo dość rzadki, gęstnieje po wystygnięciu i może być przechowywany w lodówce do kilku tygodni.Być może nie wszystkim Wam przypadnie do gustu, ale zdecydowanie warto go choć raz spróbować.Polecam :)* przepis z „Cakes” Rachel AllenSkładniki na około 1/2 litra kremu:75g niesolonego masła150g cukrusok oraz skórka otarta z 3 cytryn2 duże jajka oraz 1 żółtkoWykonanie:Cytryny wyszoruj dokładnie i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.Masło, cukier oraz sok i skórkę cytrynową umieść w niedużym rondelku i podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj jajka roztrzepane z żółtkiem i podgrzewaj dalej, cały czas mieszając.Gdy masa zgęstnieje na tyle, by oblepiać łyżkę, przelej ją do czystego słoiczka i pozostaw do wystygnięcia.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)