Wykonanie
To blondies z marshmallows i
czekoladą jest naprawdę pysznym i niezwykłym
ciastem. Ja spotkałam się z takim pierwszy raz. Samo ciasto, jak typowe blondies na bazie
brązowego cukru, a więc o lekko karmelowym smaku. Dodatek
czekoladowych łezek a przede wszystkim marsmallows czyni to ciasto
ciastem niezwykłym. Marshmallows podczas pieczenia unoszą się do góry, tworząc pyszną, ciągnącą się skorupkę o niespotykanej barwie (użyłam różowych i białych mini pianek marshmallows),
czekolada zaś osadza się głównie na spodzie, tworząc pyszne rozpuszczające się w ustach przerywniki. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, co jest niewątpliwie dodatkową zaletą. Ciasta, choć jest go niewiele, miało okazję spróbować kilka osób. Niech dodatkową rekomendacją będzie fakt, że przez jedną z tych osób byłam ponaglana, do umieszczenia notki a ciasto jest w świątecznym menu już u przynajmniej dwóch osób. Pycha. Polecam.
160 g
masła, miekkiego130 g jasnego
brązowego cukru100 g drobnego
cukru3
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii150 g
mąki1/2 łyżeczki
soli100 g łezek
czekoladowych (lub drobno posiekanej
czekolady)75 g mini marshmallows lub większych pokrojonych na ćwiartkiPiekarnik nagrzewamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o
boku 20 lub 22 cm.
Masło i
cukier ucieramy do białości. Dodajemy
jajka i ekstrakt z
wanilii. Ubijamy. Dodajemy
mąkę i
sól, mieszamy, po czym dodajemy
czekoladowe łezki i pianki marshmallows.Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy 30-35 minut. Pozostawiamy w foremce, by ostygło, po czym kroimy na kwadraty.
Lekko zmieniony przepis z książki "Chocolate Galore"