ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z masłem orzechowym, czekoladą i orzechami

Ciasteczka z masłem orzechowym, czekoladą i orzechami

nazwa

Wykonanie

Mało czasu mogłam w tym tygodniu poświęcić na osłodzenie nam życia; udało mi się jednak na chwilę skupić w kuchni i upiec prowiant na kilka kawowych posiedzeń. Masło orzechowe to dla mnie produkt, który można przedawkować – nie wychowałam się na jego aromacie i w pewnej ilości alarmuje moje kubki smakowe. Dlatego zainteresowałam się przepisem, w którym jego dodatek jest bardziej subtelny: ciągnąco-kruchy miąższ daje znać o istnieniu fistaszków, orzechy nerkowca podkreślają chrupkość, a poczucie szczęścia dopełnia mleczna czekolada. Z początku nieufnie podchodziłam do ich skali (amerykańskie cookies!) ale potem okazało się, że jest uzasadniona. Wspaniała słodycz, genialna na wynos. Zmodyfikowany przepis Iny Garten z „Barefoot Contessa Parties”.
Składniki (na 16 sztuk – dwie blachy):
115 g masła w temperaturze pokojowej
¾ szklanki jasnego brązowego cukru
1/3 szklanki zwykłego cukru
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ szklanki masła orzechowego
1 ¼ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g posiekanej mlecznej czekolady
125 g posiekanych orzechów nerkowca (lub ziemnych)
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól, wymieszać.
W osobnej misce masło i cukry utrzeć na jasną, puszystą masę.
Dodać jajko, utrzeć/zamieszać do rozprowadzenia.
Dodać ekstrakt waniliowy i masło orzechowe, wymieszać.
Dodać mieszaninę suchych składników, mieszać jedynie do połączenia składników.
Za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wmieszać do masy czekoladę i orzechy.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na nie masę łyżką do lodów bądź łyżką zwykłą (powinna być kopiasta; porcje powinny wynosić ok. 60 g) w sporych odstępach – ciastka się rozleją i urosną.
Zwilżoną ręką lekko rozpłaszczyć kule ciasta (do ok. 2 , 5 – 3 cm).
Piec w temperaturze 175 stopni przez 17-25 minut – ważne, aby nie pozostawały w piekarniku za długo.
Po wyjęciu pozostawić jeszcze kilka minut (będą miękkie) na blasze, po czym wystudzić na kratce.
Źródło:http://smakiem.blogspot.com/2011/01/ciasteczka-z-masem-orzechowym-czekolada.html