Wykonanie
Dawno mnie nie było, ale już wracam Kochani! Zaczynamy na słodko - o ile dziś uda mi się gdzieś dorwać tortownicę, spróbuję pierwszy raz porwać się na... :) Tymczasem zapraszam Was na kruche, delikatne maślane
ciasteczka z czekoladowymi m&m'sami - z
kubkiem gorącej
herbaty lub ze szklanką
mleka idealne nie tylko dla dzieci, gwarantuję, że zasmakują każdemu łasuchowi. :)
SKŁADNIKI :ok. 0,5 kg
mąki tortowej150 g miękkiego
masła2
jajka3/4 szklanki
cukru (najlepiej drobnego do wypieków)szczypta
solim&m'sy lub inne
czekoladowe drażetki
Miękkie
masło i
cukier ucieramy w głębokiej misce na jednolitą, puszystą masę, dodajemy jedno
jajko, ucieramy, gdy składniki się połączą dodajemy drugie, ucieramy, dodajemy szczyptę
soli, ucieramy. Zaczynamy stopniowo dodawać przesianą
mąkę, ucieramy. Gdy ciasto było już zbyt gęste, by je ucierać, przełożyłam je na stolnicę i zaczęłam wyrabiać ręcznie dodając
mąkę do momentu, aż ładnie odchodziło od dłoni i nie kleiło się. Następnie ciasto rozwałkowałam oprószonym
mąką wałkiem na grubość na ok 1-2cm i foremkami do
ciastek wycinałam wybrane kształty.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wciskamy w nie delikatnie drażetki i pieczemy - przy moim elektrycznym piekarniku i termoobiegu piekłam je w temperaturze 160 stopni 4 minuty pieczenie od dołu, 4 minuty pieczenie od góry. Jak wiadomo każdy piekarnik jest inny, więc polecam kontrolować stan
ciasteczek - być może u Was czas pieczenia będzie dłuższy.
Ciasteczka wyszły pyszne, kruche od zewnątrz i miękkie w środku, smacznego! :)