ßßß

(1 porcja)1 DOJRZAŁA GRUSZKA (lub np jabłko/brzoskwinia)PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE (4 łyżki)OTRĘBY OWSIANE (1 łyżka)MLEKO (krowie/ roślinne)(150ml)WODA NIEGAZOWANA (200ml)OCET WINNY (3 łyżki)OCET BALSAMICZNY (3 łyżki)MIÓD/ KSYLITOL/ CUKIER TRZCINOWY (1 łyżka)ROZMARYN, (gałązka świeżego / łyżeczka suszonego)MASŁO (opcjonalnie – 1/2 łyżeczki)SÓLDO PODANIA:BIAŁY SER / SER RICOTTA / JOGURT NATURALNYNa rozgrzaną patelnię wlewamy ocet winny i balsamiczny. Gdy lekko odparują dodajemy cukier i rozmaryn (i ew. masło). Gdy cukier się rozpuści dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki gruszkę i smażymy 1-2 minuty z każdej strony by owoce się zrumieniły. Do garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy szczyptę soli, zagotowywujemy. Do gotującego się płynu wsypujemy wymieszane wcześniej płatki, otręby, zarodki. Gotujemy 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając by powstała gęsta masa. Przelewamy do miseczki, na wierzchu kładziemy skarmelizowane owoce, polewamy resztą powstałego sosu i posypujemy pokruszonym serem. Gotowe!
domowa granola trzech wersjach – bez pieczenia!
hiperzdrowa owsianka z żurawiną, kandyzowaną pomarańczą i prażonymi migdałami
jaglanka z karmelizowanym jabłkiem, orzechami i cynamonem
kokosowa owsianka z figą