ßßß Cookit - przepis na owsianka karmelizowaną gruszką i serem ricotta

owsianka karmelizowaną gruszką i serem ricotta

nazwa

Wykonanie

(1 porcja)
1 DOJRZAŁA GRUSZKA (lub np jabłko/brzoskwinia)
PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE (4 łyżki)
OTRĘBY OWSIANE (1 łyżka)
MLEKO (krowie/ roślinne)(150ml)
WODA NIEGAZOWANA (200ml)
OCET WINNY (3 łyżki)
OCET BALSAMICZNY (3 łyżki)
MIÓD/ KSYLITOL/ CUKIER TRZCINOWY (1 łyżka)
ROZMARYN, (gałązka świeżego / łyżeczka suszonego)
MASŁO (opcjonalnie – 1/2 łyżeczki)
SÓL
DO PODANIA:
BIAŁY SER / SER RICOTTA / JOGURT NATURALNY
Na rozgrzaną patelnię wlewamy ocet winny i balsamiczny. Gdy lekko odparują dodajemy cukier i rozmaryn (i ew. masło). Gdy cukier się rozpuści dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki gruszkę i smażymy 1-2 minuty z każdej strony by owoce się zrumieniły. Do garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy szczyptę soli, zagotowywujemy. Do gotującego się płynu wsypujemy wymieszane wcześniej płatki, otręby, zarodki. Gotujemy 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając by powstała gęsta masa. Przelewamy do miseczki, na wierzchu kładziemy skarmelizowane owoce, polewamy resztą powstałego sosu i posypujemy pokruszonym serem. Gotowe!
domowa granola trzech wersjach – bez pieczenia!
hiperzdrowa owsianka z żurawiną, kandyzowaną pomarańczą i prażonymi migdałami
jaglanka z karmelizowanym jabłkiem, orzechami i cynamonem
kokosowa owsianka z figą
Źródło:http://thefoodtime.com/owsianka-karmelizowana-gruszka-i-serem-ricotta