Wykonanie
(1 porcja)1 DOJRZAŁA
GRUSZKA (lub np jabłko/brzoskwinia)
PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE (4 łyżki)
OTRĘBY OWSIANE (1 łyżka)
MLEKO (krowie/ roślinne)(150ml)
WODA NIEGAZOWANA (200ml)
OCET WINNY (3 łyżki)
OCET BALSAMICZNY (3 łyżki)MIÓD/ KSYLITOL/
CUKIER TRZCINOWY (1 łyżka)
ROZMARYN, (gałązka świeżego / łyżeczka suszonego)MASŁO (opcjonalnie – 1/2 łyżeczki)
SÓLDO PODANIA:
BIAŁY SER /
SER RICOTTA /
JOGURT NATURALNYNa rozgrzaną patelnię wlewamy
ocet winny i balsamiczny. Gdy lekko odparują dodajemy
cukier i
rozmaryn (i ew.
masło). Gdy
cukier się rozpuści dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki
gruszkę i smażymy 1-2 minuty z każdej strony by
owoce się zrumieniły. Do garnka wlewamy
wodę i
mleko, dodajemy szczyptę
soli, zagotowywujemy. Do gotującego się płynu wsypujemy wymieszane wcześniej
płatki,
otręby, zarodki. Gotujemy 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając by powstała gęsta masa. Przelewamy do miseczki, na wierzchu kładziemy skarmelizowane
owoce, polewamy resztą powstałego sosu i posypujemy pokruszonym
serem. Gotowe!
domowa granola
trzech wersjach – bez pieczenia!
hiperzdrowa owsianka z
żurawiną, kandyzowaną
pomarańczą i prażonymi
migdałamijaglanka z karmelizowanym
jabłkiem,
orzechami i
cynamonemkokosowa owsianka z
figą