ßßß Cookit - przepis na super sycąca owsianka z masłem orzechowym, konfiturą i żurawiną

super sycąca owsianka z masłem orzechowym, konfiturą i żurawiną

nazwa

Wykonanie

0 Likes
Podziel się:
Kiedy rano nie ma czasu na wyszukane śniadania, owsianka sprawdza się idealnie – sama gotuje się w garnku, wystarczy między myciem a ubieraniem zamieszać ją pare razy. o niebo zdrowsza od kajzerki z dżemem! owsiankowych wariacji jest co najmniej milion, w lato najlepsza ze świeżymi owocami, w zimę posiłkuję się konfiturami. dodatek białka w postaci sera zapewni pełny brzuch na ladnych pare godzin :)
(1 miseczka)
PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE (6-7 łyżek)
MASŁO ORZECHOWE (1 łyżka) (z orzechów ziemnych, migdałowe, z nerkowców lub inne)
KONFITURA CZEREŚNIOWA lub inna ulubiona (1 łyżka)
SUSZONA ŻURAWINA, posiekana lub np rodzynki czy daktyle (1 łyżka)
SER BIAŁY lub RICOTTA (2 łyżki)
MLEKO (roślinne lub krowie) (200ml)
SÓL
Do garnka wlewamy mleko i ok 100ml wody, dodajemy szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy płatki, zmniejszamy ogień i gotujemy 6-8 minut by nadmiar płynu odparowal i powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło orzechowe i mieszamy aż się rozpuści. Owsiankę przelewamy do miseczki, dodajemy konfiturę, posypujemy posiekaną żurawiną i pokruszonym serem. Gotowe!
granole bez pieczenia
jaglanka z karmelizowanym jabłkiem, orzechami i cynamonem
kokosowa owsianka z figą
Podziel się:
Źródło:http://thefoodtime.com/super-sycaca-owsianka-z-maslem-orzechowym-konfitura-i-zurawina