Wykonanie
0 LikesPodziel się:
Kiedy rano nie ma czasu na wyszukane śniadania, owsianka sprawdza się idealnie – sama gotuje się w garnku, wystarczy
między myciem a ubieraniem zamieszać ją pare
razy. o niebo zdrowsza od
kajzerki z
dżemem! owsiankowych wariacji jest co najmniej milion, w lato najlepsza ze świeżymi
owocami, w zimę posiłkuję się
konfiturami. dodatek
białka w postaci
sera zapewni pełny brzuch na ladnych pare godzin :)(1 miseczka)
PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE (6-7 łyżek)
MASŁO ORZECHOWE (1 łyżka) (z
orzechów ziemnych,
migdałowe, z
nerkowców lub inne)
KONFITURA CZEREŚNIOWA lub inna ulubiona (1 łyżka)
SUSZONA ŻURAWINA, posiekana lub np
rodzynki czy
daktyle (1 łyżka)
SER BIAŁY lub
RICOTTA (2 łyżki)
MLEKO (roślinne lub krowie) (200ml)
SÓLDo garnka wlewamy
mleko i ok 100ml
wody, dodajemy szczyptę
soli i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy
płatki, zmniejszamy ogień i gotujemy 6-8 minut by nadmiar płynu odparowal i powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
masło orzechowe i mieszamy aż się rozpuści. Owsiankę przelewamy do miseczki, dodajemy
konfiturę, posypujemy posiekaną
żurawiną i pokruszonym
serem. Gotowe!
granole bez pieczenia
jaglanka z karmelizowanym
jabłkiem,
orzechami i
cynamonemkokosowa owsianka z
figąPodziel się: