Wykonanie
Kolejny dzień i kolejne nudne śniadanie. Spotyka Cię coś takiego? Przejadły Ci się kanapki, omlety i owsianka? Spokojnie-smaczne, zdrowe śniadanie można sobie zapewnić jedząc
słodycze. Brzmi absurdalnie? Oczywiście nie mam na myśli pierwszych lepszych
ciastek czy
czekoladek, tylko pyszności przygotowane ze składników dostarczających wszystkiego, czego najbardziej potrzebuje nasz budzący się organizm.
Zdrowe wcale nie musi być nudne, czyli słowa, które powtarzam tutaj niczym mantrę, ale to sama prawda. Często można się spotkać z poglądem, że osoby propagujące zdrowy styl odżywiania obierają sobie największą przyjemność z jedzenia. Owsianka, tyle warzyw, tak mało tłuszczu... przecież to wcale nie ma smaku, po co się tak katować? Wszystko to jest świadomym wyborem . Jeśli wiesz, że coś Ci nie służy- unikasz tego, ta naturalna reguła funkcjonuje również tutaj, lecz aby się do niej zastosować należy w pierwszej kolejności nabyć wiedzę teoretyczną, a przede wszystkim poznać swój organizm .
Przekonanie, że zdrowe śniadanie to tylko bezsmakowa owsianka na wodzie, jest równie absurdalne, a mimo to niektórzy nadal się go trzymają. Mam nadzieję, że TY nie należysz do tej grupy i wiesz, że możliwości na przygotowanie zbilansowanego posiłku rozpoczynającego TWÓJ dzień to istna studnia bez dna. Od wspomnianej owsianki (KLIK), przez placuszki (KLIK), omlet na słodko (KLIK), na słono (KLIK) aż po muffiny (KLIK). I tak docieramy do punktu wyjścia: Ale co zrobić, gdy to wszystko już mi się przejadło? Batoniki owsiane!
Płatki owsiane,
masło orzechowe,
suszone owoce, czyli istna bomba energetyczna. Bogactwo zdrowych tłuszczy, węglowodanów i naturalnych
cukrów- taki skład to idealne "paliwo" dla organizmu wyrwanego z błogiego snu, które szybko postawi na nogi. Poza tym to świetne rozwiązanie dla zabieganych. Koniec z narzekaniem, że brakuje czasu. Przygotowujesz wieczorem, chłodzisz w lodówce przez noc, a rano "ciach, ciach" i zajadasz się ze smakiem. Takie śniadanie można równie dobrze zabrać ze sobą i zjeść w drodze. I gdzie Twoje wymówki?Z podanej ilości składników otrzymacie 12 batonów. Jeden to 196kcal w tym 6,3g
białka, 10,1g tłuszczu, 20,8g węglowodanów oraz 2,5g błonnika .
SKŁADNIKI:200g
masła orzechowego bez
soli i
cukru Primavika (do kupienia tutaj)200g
płatków owsianych górskich25g
miodu50g
rodzynek25g
żurawiny suszonej100ml
mleka zwykłego lub roślinnego
cynamonPRZYGOTOWANIE:
Masło orzechowe wymieszać z
miodemDodać
płatki owsiane,
suszone owoce i
cynamonWymieszać całość- najlepiej rękąDolać
mleko i ponownie wymieszaćPowstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia- keksówka 30x15cmMasę równomiernie rozprowadzić, docisnąćChłodzić w lodówce minimum 3 godzinyPo schłodzeniu wyjąć z formy i pokroić w prostokątyBatoniki najlepiej przechowywać w lodówceTu, gdzie zwykle kończy się wpis, dzisiaj zaczyna się coś nowego. I to dosłownie! Oficjalnie informuję o kolejnej, bardzo ciekawej współpracy i jednocześnie zachęcam do odwiedzania kobiecego serwisu BAFavenue (profil Facebook'owy) pełnego interesujących artykułów o modzie i urodzie . Znajdziecie tam również informacje o najświeższych wydarzeniach oraz cenne wskazówki dotyczące kosmetyków, stylu i zakupów . Słowem: wszystko to, co kobiety lubią najbardziej. Od czasu do czasu będą pojawiać się tam również przepisy -
między innymi moje, więc tym bardziej zachęcam do śledzenia. Z pewnością warto! Kliknijcie w obrazek nad tekstem i sprawdźcie sami- najlepiej podczas zajadania się pysznym batonikiem.