Przez Marzena 11 grudnia 2015Tak, muszę przyznać, że dołączam do grudniowej ciasteczkomanii z nowym, wyjątkowo prostym i apetycznym przepisem.Składnikimąka orkiszowa (lub zmieszana pół na pół mąka razowa i biała) - 1 szklankapłatki owsiane górskie - 1 szklankamasło orzechowe z nerkowców lub inne - 1 szklankaorzechy włoskie - 1/2 szklankirodzynki lub suszona żurawina - 1/2 szklankibrązowy cukier - 1/2 szklankichipsy karobowe - 1/2 szklankimleko roślinne (użyłam migdałowego) - 1/2 szklankikardamon lub cynamon - 1/2 łyżeczkisiemię lniane mielone lub nasiona chia - 1 łyżeczkasoda do pieczenia - 1 łyżeczkaszczypta soliInstrukcjeMleko, masło i cukier miskujemy mikserem na jednolitą masę.Resztę składników mieszamy razem i dodajemy do zmiksowanych wcześniej składników.Formujemy ciasteczka (ok. 15 sztuk) i pieczemy w temp 350F (160C) ok. 10-15 min.