Wykonanie
Jedna z najbardziej klasycznych opcji
śniadaniowych znowu wraca do łask. Nie bez powodu: owsianka to sycący i energetyczny, a przy tym bardzo zdrowy, lekkostrawny posiłek. Owies zawiera mnóstwo
białka o wysokiej wartoś ci odżywczej, błonnika, polifenoli, witamin i minerałów. Ciepłe śniadanie świetnie rozgrzewa w jesienne i zimowe poranki. No i wreszcie - owsianka naprawdę może być pyszna!Składniki:2 szklanki
mleka3/4 szklanki
płatków owsianychmiód do smakuduża
gruszkagarść
suszonej żurawinypół garści
rodzynekgarść
orzechów włoskich i
migdałówłyżeczka
cynamonuszczypta mielonego
imbiruPłatki owsiane zalewamy
mlekiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut pod przykryciem na wolnym ogniu.Do
płatków dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę
gruszkę,
cynamon,
imbir, posiekane
orzechy i
migdały oraz
rodzynki, gotujemy jeszcze pięć minut. Na koniec dodajemy
suszoną żurawinę i ok. 2 łyżeczek
miodu.Osoby nie tolerujące
mleka mogą je zastąpić taką samą ilością
wody lub
mlekiem sojowym. Fajnie jest dodać do gotowej owsianki kilka amerykańskich
borówek - wzbogacą smak i doznania wizualne :-)