ßßß Cookit - przepis na Tradycyjnie i zdrowo: owsianka

Tradycyjnie i zdrowo: owsianka

nazwa

Wykonanie

Jedna z najbardziej klasycznych opcji śniadaniowych znowu wraca do łask. Nie bez powodu: owsianka to sycący i energetyczny, a przy tym bardzo zdrowy, lekkostrawny posiłek. Owies zawiera mnóstwo białka o wysokiej wartoś ci odżywczej, błonnika, polifenoli, witamin i minerałów. Ciepłe śniadanie świetnie rozgrzewa w jesienne i zimowe poranki. No i wreszcie - owsianka naprawdę może być pyszna!
Składniki:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki płatków owsianych
miód do smaku
duża gruszka
garść suszonej żurawiny
pół garści rodzynek
garść orzechów włoskich i migdałów
łyżeczka cynamonu
szczypta mielonego imbiru
Płatki owsiane zalewamy mlekiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
Do płatków dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, cynamon, imbir, posiekane orzechy i migdały oraz rodzynki, gotujemy jeszcze pięć minut. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i ok. 2 łyżeczek miodu.
Osoby nie tolerujące mleka mogą je zastąpić taką samą ilością wody lub mlekiem sojowym. Fajnie jest dodać do gotowej owsianki kilka amerykańskich borówek - wzbogacą smak i doznania wizualne :-)
Źródło:http://yummymorning.blogspot.com/2012/09/tradycyjnie-i-zdrowo-owsianka.html