Wykonanie
Przez Marzena 18 kwietnia 2016"Chlebek
bananowy (
banana bred) na dobre się zadomowił w kuchni amerkańskiej od 1950 roku ba, nawet jest obchodzony Dzień
chlebka bananowego.Pochodzenie przepsiu ku mojemu zdziwieniu ma podobno początki azjatyckie, jednak łatwość wykonania i
bananowy posmak ciasta sprawia że chętnych jest coraz więcej.Składniki
mąka orkiszowa (lub zmieszana pół na pół
mąka razowa i biała) - 1 1/2 szklanki
bannany bez skórek - 2-3 sztuki
olej kokosowy - 2/3 szklanki
brązowy cukier - 2/3 szklanki
kardamon lub
cynamon - 1/4 łyżeczki
mleko kokosowe lub
migdałowe - 1/3 szklanki
orzechy włoskie - 1/2 szklanki
poszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda do pieczenia - 1 łyżeczka
czekoladowe chipsy karobowe - 1/2 szklankiszczypta
solinasiona chia - 2 łyżeczkiInstrukcje
Cukier,
olej i
mleko miskujemy w blenderze
Banany rozdrbniamy widelcem lub tłuczkiem do
ziemniaków.Nasina chia zalewamy 4 łyżkami
mleka i odstawiamy na pięć minut żeby trochę zmiękły.Suche składniki mieszamy razem, nastęnie dodajemy do nich składniki z blendera i
banany.Po dokładnym wymieszaniu przekaładamy do keksówki i pieczemy w temp 350 F ok 45 do 55min.