Wykonanie
Przez Marzena 2 września 2016Jeden z dietetyków zachecając do zmniejszenia ilości spożywanych kalorii powiedział "Jedz tylko te słodkości które zrobisz sam." Święta racja. Tak to eliminjue wszystkie cukiereczki, batoniki... kupowane w drodze do pracy. Prawda jest taka łatwiej jest kupić niż zrobić. Wiem z mojego doświadczenia że jak mam zrobić to jem desery o wiele rzadziej, a jak tam u Was?Składniki
płatki owsiane - 3 szklanki
mleko migdałowe - 1/2 szklankicarob - 1/3 szklanki
olej kokosowy (lub
margaryna roślinna) - 8 łyżek
miód lub
brązowy cukier - 1 szklanka
orzechy włoskie pokrojone - 1 szklankanasiona chia - 1 lub 2 łyżkinasiona hemp - 2 łyżkiszczypta
solimasło orzechowe - 1/4 szklankicarobowe
chipsy (opcjonalnie) - 1/2 szklankiInstrukcje
Olej kokosowy,
mleko,
cukier oraz
masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu.Dodajemy resztę skłaników i dokładnie mieszamy w dalszym ciagu trzymając na ogniu ok 3-4 min. Na koniec możemy dodać carobowe
chipsy i wymieszać.Nabieraczką do
lodów formujemy
ciasteczka i układamy na blaszce. Schładzamy w lodówce. Pycha!