Wykonanie
05 Kwi jaglanka z karmelizowanym
jabłkiem,
orzechami i
cynamonem(2 porcje)
KASZA JAGLANA (1 szklanka suchej – ok 200g)
MLEKO ROŚLINNE / KROWIE (ok 200ml)1 MAŁE
JABŁKOMIÓD/CUKIER TRZCINOWY (2 łyżeczki – do
jabłek + do dosładzania)MASŁO /
OLEJ KOKOSOWY (1 łyżeczka)
CYNAMONORZECHY WŁOSKIE, posiekane (2 łyżki)
SÓL*zamiast
jaszy jaglanej użyć możecie 3/4 szklanki
płatków owsianych (gotujemy 6-8minut) / szklanka komosy ryżowejBy pozbyć się goryczkowatego posmaku,
kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem mieszamy i odstawiamy na kilkanaście sekund, po czym przecedzamy i dokładnie płuczemy. Ponownie wsypujemy do garnka, dodajemy szklankę
wody,
mleko i szczyptę
soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok 15-20 minut co jakiś czas mieszając**. W międzyczasie
jabłko kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy
masło /
olej kokosowy, dodajemy
miód i
jabłko, posypujemy
cynamonem. Smażymy plasterki ok 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Ugotowaną
kaszę doprawiamy
cynamonem, dosładzamy do smaku. Jaglankę przelewamy do miseczek, na wierzchu układamy plasterki
jabłek posypujemy uprażonymi na suchej patelni
orzechami. Gotowe!**by
kasza całkowicie wchłonęła płyn i powstała gęsta masa; jeśli płyn odparowuje zbyt szybko a
kasza wciąż jest twardawa, po prostu dolewamy więcej
mlekadomowa granola
trzech wersjach – bez pieczenia!
hiperzdrowa owsianka z
żurawiną, kandyzowaną
pomarańczą i prażonymi
migdałamijaglanka z karmelizowanym
jabłkiem,
orzechami i
cynamonemkokosowa owsianka z
figą