ßßß
Przepis autorskiSkładnikiciasto:150 g ulubionej mąki pełnoziarnistej8 łyżek lodowatej wody3 łyżki ulubionego oleju (np. orzechów włoskich)szczypta soli1 łyżeczka cynamonuKruszonka:50 g mąki2 łyżki płatków owsianych2 łyżki cukru50 g orzechów włoskich (można wymienić na migdały)1 łyżeczka cynamonu3 łyżki tłuszczu (np. oleju kokosowego)Jabłka:10 jabłek ok 1,5 kgłyżeczka cynamonu*1/2 łyżeczki gałki*1/4 łyżeczki imbiru *2 łyżki cukru ( lub do smaku )*można użyć 2 łyżeczek przyprawy do piernika
Przygotowanie:Ciasto: składniki szybko zagnieść, do momentu aż się połączą.Ciastem wylepić formę do tart. Nakłuć w kilku miejscach widelcem, gdyż ciasto ma tendencję do bąbelkowania podczas pieczenia.Odstawić do lodówki na 1h.Podobnie zagnieść kruszonkę : do mąki, płatków, cukru, cynamonu i zmielonych lekko orzechów, dodać masło/margarynę/olej i szybko wyrobić. Zwinąć w kulkę, schować do woreczka i odstawić do lodówki na 1 h, tak jak spód.W tym czasie należy przygotować jabłka. Umyć, oczyścić obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po czym przesmażyć ok. 10 minut, dodać cukier i przyprawy, smażyć aż powstały sok odparuje, w sumie ok. 15 minut, mieszając. Odstawić.Na spód nałożyć chłodne jabłka, a na nie zetrzeć na tarce kruszonkę, piec jeszcze ok. 40-50 minut, aż się ładnie zrumieni, w 180 stopniach.Wystudzić poza piecem , można obsypać cukrem pudrem i schować do lodówki najlepiej na dobę, (najlepsze jest po dwóch dniach )Smacznegośliczna, brązowiutka od pełnoziarnistej mąki i cynamonu : )a tak wygląda po przestudzeniu
Powiązane notki:Żytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianąSekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartą