ßßß Cookit - przepis na Przepyszna cynamonowa tarta jabłkowa z orzechową kruszonką Vegan

Przepyszna cynamonowa tarta jabłkowa z orzechową kruszonką Vegan

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Mmmm… Dostałam od sąsiada sporo jabłek i tu pojawił się problem, co zrobić z tak dużą ich ilością, jako, że zwykłe jabłeczniki pojawiają się u nas często np. taki z wanilią, postanowiłam upiec coś w zupełnie innej wytrawnej wersji, jak też później zauważyłam, po zmianie dwóch składników, bez szkody dla całości:) , ciasto będzie odpowiednie dla vegan i alergików ( jeśli zamienią orzechy na migdały), także z czystym sumieniem polecam. A do tego ta orzechowa kruszonka! Połączenie jabłek i orzechów jest idealne, najlepsze jednak na drugi dzień gdy spód zmięknie i nasiąknie aromatem owoców.
Przepis autorski
Składniki
ciasto:
150 g ulubionej mąki pełnoziarnistej
8 łyżek lodowatej wody
3 łyżki ulubionego oleju (np. orzechów włoskich)
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
50 g mąki
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki cukru
50 g orzechów włoskich (można wymienić na migdały)
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki tłuszczu (np. oleju kokosowego)
Jabłka:
10 jabłek ok 1,5 kg
łyżeczka cynamonu*
1/2 łyżeczki gałki*
1/4 łyżeczki imbiru *
2 łyżki cukru ( lub do smaku )
*można użyć 2 łyżeczek przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Ciasto: składniki szybko zagnieść, do momentu aż się połączą.
Ciastem wylepić formę do tart. Nakłuć w kilku miejscach widelcem, gdyż ciasto ma tendencję do bąbelkowania podczas pieczenia.
Odstawić do lodówki na 1h.
Podobnie zagnieść kruszonkę : do mąki, płatków, cukru, cynamonu i zmielonych lekko orzechów, dodać masło/margarynę/olej i szybko wyrobić. Zwinąć w kulkę, schować do woreczka i odstawić do lodówki na 1 h, tak jak spód.
W tym czasie należy przygotować jabłka. Umyć, oczyścić obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po czym przesmażyć ok. 10 minut, dodać cukier i przyprawy, smażyć aż powstały sok odparuje, w sumie ok. 15 minut, mieszając. Odstawić.
Na spód nałożyć chłodne jabłka, a na nie zetrzeć na tarce kruszonkę, piec jeszcze ok. 40-50 minut, aż się ładnie zrumieni, w 180 stopniach.
Wystudzić poza piecem , można obsypać cukrem pudrem i schować do lodówki najlepiej na dobę, (najlepsze jest po dwóch dniach )
Smacznego
śliczna, brązowiutka od pełnoziarnistej mąki i cynamonu : )
a tak wygląda po przestudzeniu
Powiązane notki:
Żytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianą
Sekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/30/przepyszna-cynamonowa-tarta-jablkowa-z-orzechowa-kruszonka-takze-ale-weganina-i-alergika