Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Mmmm… Dostałam od sąsiada sporo
jabłek i tu pojawił się problem, co zrobić z tak dużą ich ilością, jako, że zwykłe jabłeczniki pojawiają się u nas często np. taki z
wanilią, postanowiłam upiec coś w zupełnie innej wytrawnej wersji, jak też później zauważyłam, po zmianie dwóch składników, bez szkody dla całości:) , ciasto będzie odpowiednie dla vegan i alergików ( jeśli zamienią
orzechy na
migdały), także z czystym sumieniem polecam. A do tego ta orzechowa kruszonka! Połączenie
jabłek i
orzechów jest idealne, najlepsze jednak na drugi dzień gdy spód zmięknie i nasiąknie aromatem
owoców.
Przepis autorskiSkładnikiciasto:150 g ulubionej
mąki pełnoziarnistej8 łyżek lodowatej
wody3 łyżki ulubionego
oleju (np.
orzechów włoskich)szczypta
soli1 łyżeczka
cynamonuKruszonka:50 g
mąki2 łyżki
płatków owsianych2 łyżki
cukru50 g
orzechów włoskich (można wymienić na
migdały)1 łyżeczka
cynamonu3 łyżki tłuszczu (np.
oleju kokosowego)
Jabłka:10
jabłek ok 1,5 kgłyżeczka
cynamonu*1/2 łyżeczki gałki*1/4 łyżeczki
imbiru *2 łyżki
cukru ( lub do smaku )*można użyć 2 łyżeczek
przyprawy do piernika
Przygotowanie:Ciasto: składniki szybko zagnieść, do momentu aż się połączą.
Ciastem wylepić formę do tart. Nakłuć w kilku miejscach widelcem, gdyż ciasto ma tendencję do bąbelkowania podczas pieczenia.Odstawić do lodówki na 1h.Podobnie zagnieść kruszonkę : do
mąki,
płatków,
cukru,
cynamonu i zmielonych lekko
orzechów, dodać masło/margarynę/olej i szybko wyrobić. Zwinąć w kulkę, schować do woreczka i odstawić do lodówki na 1 h, tak jak spód.W tym czasie należy przygotować
jabłka. Umyć, oczyścić obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po czym przesmażyć ok. 10 minut, dodać
cukier i
przyprawy, smażyć aż powstały sok odparuje, w
sumie ok. 15 minut, mieszając. Odstawić.Na spód nałożyć chłodne
jabłka, a na nie zetrzeć na tarce kruszonkę, piec jeszcze ok. 40-50 minut, aż się ładnie zrumieni, w 180 stopniach.Wystudzić poza piecem , można obsypać
cukrem pudrem i schować do lodówki najlepiej na dobę, (najlepsze jest po dwóch dniach )Smacznegośliczna, brązowiutka od pełnoziarnistej
mąki i
cynamonu : )a tak wygląda po przestudzeniu
Powiązane notki:Żytni Placek
jabłkowy z kruszonką owsianąSekrety „Męskiej uczty” : kotlety z
piersi z kurczaka, ziemniaczane
pure i
kalafior z
masłem i
bułką tartą