Wykonanie
Na środowy poranek owsiankę smażę – ‚karmelizuję’ na
oleju kokosowym wraz z
bananem . Aromatycznie pachnie skórką
pomarańczy, dodatkowo w środku chrupiące kawałki
orzechów włoskich i pełnych smaku ziaren kakaowca . Podaję wraz z kremowym
bananowym tofu z
jagodami acai . Do tego jeszcze pełne witamin
kiwi, dla zdrowia. Porządna dawka energii przed całkiem długim dniem poza domem – w takiej postaci, jak dla mnie, najlepsza
karmelizowana owsianka z
bananem, skórką
pomarańczy,
orzechami włoskimi i ziarnem kakaowca podana z
bananowym kremem
tofu z
jagodami acai oraz
kiwicaramelized oatmeal with
banana, orange peel, walnuts and cocoa nibs served with
banana-acai berries
tofu cream and kiwifruitSkładniki:5 łyżek
płatków owsianych1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu:
migdałowe)łyżeczka skórki z
pomarańczy (świeża z wyparzonej
pomarańczy lub suszona)kilka posiekanych
orzechów włoskichłyżeczka ziaren kakaowca1/2 dużego dojrzałego
bananałyżeczka
syropu klonowego (opcjonalnie)
olej kokosowy (do smażenia)
Płatki owsiane zalać na noc
mlekiem wraz z skórką z
pomarańczy. Rano rozgrzać na patelni/w garnuszku
olej wraz z
syropem klonowym. Pokrojonego w plasterki
banana karmelizować. Następnie dodać owsiankę i smażyć chwilę. Na koniec wmieszać
orzechy włoskie oraz ziarna kakaowca. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!krem : ok. 100g
tofu naturalnego, 1/2 dużego dojrzałego
banana, łyżeczka sproszkowanych
jagód acai, opcjonalnie – łyżeczka
syropu klonowego – wszystko ze sobą zmiksowaćTen ostatni tydzień szkoły tak szybko mija. Kolejny upłynie jeszcze szybciej.
Potem już nigdy do
murów takiej szkoły nie zawitam, no chyba, że kiedyś ją odwiedzę, ale to czas i życie pokaże co będzie dalej. Tymczasem nauka wre. Niech tylko mi tak bardzo nie zależy, bo wręcz przeciwnie – to nie pomaga. Zbyt bardzo chcę = nie wychodzi. Stres niech spłynie ze mnie jak najszybciej, by nie przeszkodził w realizacji marzeń.Miłej środy!