ßßß

(2porcje)BAZA:PŁATKI OWSIANE / ŻYTNIE / ORKISZOWE (można pomieszać) (ok 12 łyżek)OTRĘBY OWSIANE (2 łyżki)OTRĘBY PSZENNE (2 łyżki)ZARODKI PSZENNE (2 łyżki)MLEKO (ok 200 ml)SÓLDODATKOWO:SER RICOTTA (opcjonalnie – 4 czubate łyżki)SUSZONA ŻURAWINA (2 łyżki)KANDYZOWANA POMARAŃCZA (2 łyżki)SIEKANE MIGDAŁY (2 łyżki)DŻEM PORZECZKOWY (opcjonalnie) (2 łyżki)NASIONKA GOJI (opcjonalnie) (2 łyżeczki)Na suchą rozgrzaną patelnię wysypujemy posiekane migdały, prażymy 1-2 minuty by lekko się zrumieniły. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ok 100 ml wody, sól, cukier, zagotowywujemy. Do wrzącego mleka wsypujemy płatki, otręby i zarodki, i gotujemy kilka minut na małym ogniu by płatki wchłonęły płyn i powstała gęsta masa. Na koniec dodajemy pomarańczę, mieszamy i przekładamy do miseczek. Owsiankę posypujemy pokruszonym serem, żurawiną, migdałami (i nasionkami goji, ew dosładzamy dżemem). Gotowe!
domowa granola trzech wersjach – bez pieczenia!
hiperzdrowa owsianka z żurawiną, kandyzowaną pomarańczą i prażonymi migdałami
jaglanka z karmelizowanym jabłkiem, orzechami i cynamonem
kokosowa owsianka z figą