Wykonanie
(2porcje)BAZA:
PŁATKI OWSIANE / ŻYTNIE / ORKISZOWE (można pomieszać) (ok 12 łyżek)
OTRĘBY OWSIANE (2 łyżki)
OTRĘBY PSZENNE (2 łyżki)
ZARODKI PSZENNE (2 łyżki)
MLEKO (ok 200 ml)
SÓLDODATKOWO:
SER RICOTTA (opcjonalnie – 4 czubate łyżki)
SUSZONA ŻURAWINA (2 łyżki)KANDYZOWANA
POMARAŃCZA (2 łyżki)SIEKANE
MIGDAŁY (2 łyżki)
DŻEM PORZECZKOWY (opcjonalnie) (2 łyżki)NASIONKA GOJI (opcjonalnie) (2 łyżeczki)Na suchą rozgrzaną patelnię wysypujemy posiekane
migdały, prażymy 1-2 minuty by lekko się zrumieniły. Do garnka wlewamy
mleko, dodajemy ok 100 ml
wody,
sól,
cukier, zagotowywujemy. Do wrzącego
mleka wsypujemy
płatki,
otręby i zarodki, i gotujemy kilka minut na małym ogniu by
płatki wchłonęły płyn i powstała gęsta masa. Na koniec dodajemy
pomarańczę, mieszamy i przekładamy do miseczek. Owsiankę posypujemy pokruszonym
serem,
żurawiną,
migdałami (i nasionkami goji, ew dosładzamy
dżemem). Gotowe!
domowa granola
trzech wersjach – bez pieczenia!
hiperzdrowa owsianka z
żurawiną, kandyzowaną
pomarańczą i prażonymi
migdałamijaglanka z karmelizowanym
jabłkiem,
orzechami i
cynamonemkokosowa owsianka z
figą