ßßß Cookit - przepis na Granola

Granola

nazwa

Wykonanie

Granola to mieszanina płatków zbożowych, orzechów, miodu i cukru zapiekanych do chrupkości, a następnie mieszanych z suszonymi owocami. Tradycyjnie podawana z jogurtem lub mlekiem. Używana również do słodkich wypieków. Według mnie idealna alternatywa dla musli czy płatków śniadaniowych. W nich zazwyczaj jest ogromna ilość cukru ukryta pod różnymi mylnymi nazwami i to co powinno być z założenia zdrowe, wcale zdrowe nie jest. W granoli natomiast mamy tylko to, co sami tam umieścimy, w proporcjach na jakie mamy ochotę :) Gwarantuje, że jeśli raz spróbujecie swojej własnej domowej granoli nie sięgnięcie już po sklepowe musli, czy płatki.
Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenia
Ilość porcji: około litra granoli (dwa słoiki widoczne na zdjęciach)
Składniki:
Szklanka otrębów pszennych
Szklanka otrębów owsianych
4 łyżki miodu
1/3 szklanki ziaren sezamu
1/3 szklanki migdałów w całości
1 jabłko
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki soli
½ szklanki rodzynek
½ szklanki suszonej żurawiny
½ szklanki suszonych moreli*
*skład i proporcje granoli można dowolnie zmieniać według indywidualnych upodobań. Można dodać np. pestki słonecznika, wiórki kokosowe, kandyzowaną skórkę pomarańczową, a zamiast otrębów użyć płatków pszennych, owsianych, jęczmiennych.
Wszystkie składniki za wyjątkiem suszonych owoców mieszamy w misce. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach, dorzucamy do zbóż i mieszamy składniki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy mieszankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 40 minut. W czasie pieczenia mieszamy granole dwukrotnie. Morele kroimy w kostkę, wielkości mniej więcej żurawiny i rodzynek. Po wyjęciu granoli z piekarnika dorzucamy suszone owoce. Możemy zajadać :) Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/05/granola.html