Wykonanie
Granola to mieszanina
płatków zbożowych,
orzechów,
miodu i
cukru zapiekanych do chrupkości, a następnie mieszanych z
suszonymi owocami. Tradycyjnie podawana z
jogurtem lub
mlekiem. Używana również do słodkich wypieków. Według mnie idealna alternatywa dla
musli czy
płatków śniadaniowych. W nich zazwyczaj jest ogromna ilość
cukru ukryta pod różnymi
mylnymi nazwami i to co powinno być z założenia zdrowe, wcale zdrowe nie jest. W granoli natomiast mamy tylko to, co sami tam umieścimy, w proporcjach na jakie mamy ochotę :) Gwarantuje, że jeśli raz spróbujecie swojej własnej domowej granoli nie sięgnięcie już po sklepowe
musli, czy
płatki.
Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczeniaIlość porcji: około litra granoli (dwa słoiki widoczne na zdjęciach)Składniki:Szklanka
otrębów pszennychSzklanka
otrębów owsianych4 łyżki
miodu1/3 szklanki ziaren
sezamu1/3 szklanki
migdałów w całości1
jabłko2 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżka
oleju1 łyżeczka
cynamonu1/3 łyżeczki
soli½ szklanki
rodzynek½ szklanki
suszonej żurawiny½ szklanki
suszonych moreli**skład i proporcje granoli można dowolnie zmieniać według indywidualnych upodobań. Można dodać np.
pestki słonecznika,
wiórki kokosowe, kandyzowaną
skórkę pomarańczową, a zamiast
otrębów użyć
płatków pszennych, owsianych, jęczmiennych.Wszystkie składniki za wyjątkiem
suszonych owoców mieszamy w misce.
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach, dorzucamy do zbóż i mieszamy składniki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy mieszankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 40 minut. W czasie pieczenia mieszamy granole dwukrotnie.
Morele kroimy w kostkę, wielkości mniej więcej
żurawiny i
rodzynek. Po wyjęciu granoli z piekarnika dorzucamy
suszone owoce. Możemy zajadać :) Smacznego.