Wykonanie
Od dawna chciałam zrobić domową granolę, która będzie dla mnie
śniadaniową odmianą, bo na ogół uwielbiam wcinać
płatki śniadaniowe z baaardzo zimnym
mlekiem. To jest to co kocham ! :)Miałam swoje pierwsze starcie z granolą i
mogę powiedzieć że jest ok, chociaż mogłam ją trochę krócej "suszyć". Następnym razem wyjdzie idealna ! :)Składniki :1,5 szkl
płatków owsianych2 łyżki
otrębów2 łyżki pestek
słonecznika1/4 szkl.
orzechów włoskich1/4 szkl
orzechów laskowych (tych akurat nie miałam i dałam po prostu 1/2 szkl.
orzechów włoskich)odrobina
solicynamon,
imbir,
gałka muszkatołowa (dałam razem 2 łyżeczki )2 łyżki
miodu2 łyżki
oleju1 duże lub 2 małe
jabłkapłatki kukurydzianeprażona pszenica z
miodem1/4 - 1/2 szkl
rodzynek1/4 szkl
suszonej żurawiny (zabrakło mi niestety ;) )Przygotowanie :Piekarnik nagrzać do 170st. CWszystkie suche składniki wymieszać (
rodzynki, pszenicę i
żurawinę zostawiamy i dodajemy dopiero do suchej już granoli !)
Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do niego
olej i
miód, zamieszać i wlać do suchych składników.Wszystko dokładnie połączyć i przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia.Piec ok. 1 godz. co jakiś czas mieszając do czasu zrumienienia się składników i całkowitego wysuszenia.Wyłączyć piekarnik, dodać
rodzynki, pszenicę i
żurawinę. Pozostawić w uchylonym piekarniku.Granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego ! ;)