Wykonanie
Dietetyczny smakołykMimo że nie cieszą się u nas jeszcze tak dużą popularnością, jak w krajach śródziemnomorskich, coraz chętniej dodajemy je do różnych dań. I słusznie. Oprócz wyjątkowego lekko
orzechowego smaku, gwarantują także liczne właściwości prozdrowotne.To przede wszystkim cenne źródło błonnika. To obowiązkowy element jadłospisu osób, którym zależy na zachowaniu zgrabnej sylwetki. Błonnik poprawia trawienie i zapewnia długotrwałe uczucie sytości, dzięki
czemu nie musimy sięgać po drobne przekąski. To także źródło witamin B i C oraz kwasu foliowego.Co istotne, są niskokaloryczne - w 100g znajduje się jedynie około 50 kcal.Łatwy przepis na gniazdka
makaronowe zapiekane w
karczochuZ czym najlepiej smakują ?Znane i doceniane już w czasach starożytnych. W Polsce rzadko się je uprawia ze względu na niesprzyjający klimat, dlatego znacznie częściej natkniemy się na nie na południu Europy.Warto włączyć je do naszego jadłospisu - ich specyficzny, lekko
orzechowy smak, wprowadzi lekką egzotykę do naszej kuchni. Doskonale smakują m.in. z
pomidorami,
jajami,
bazylią i
parmezanem. Jednak przed pierwszymi eksperymentami kulinarnymi z tą rośliną należy pamiętać, że ich część jadalna to pąk kwiatowy - najpierw musimy więc usunąć stwardniałe łuski i znaleźć soczyste dno.Po czym poznać w sklepie są dojrzałe? Ich liście są wówczas zwarte, mają wyrazistą zieloną barwę. W trakcie zakupów powinniśmy także uważać, by nie kupić
karczochów z suchymi końcówkami lub przebarwieniami.Przepis na
karczochy z
parmezanemPotrzebne składniki:- 4 duże (zamknięte)
karczochy- 3
cytryny- 4 łyżeczki
soli- 8 łyżek
oliwek (extra vergine)- 1 łyżka
octu sherry- 1/2 łyżeczki
musztardy Dijon- 1/8 łyżeczki
pieprzu- 2 łyżki posiekanych
szalotek (ok. 2 małych)- 4 łyżki drobno posiekanych czarnych
oliwek- 4 łyżki startego
parmezanuSposób przygotowania: Przyciąć łodygę w odległości 2,5 cm od głowy. Końcówkę i ostre końce listków
karczocha przyciąć nożyczkami (ok. 1 cm). Duży garnek napełnić zimną
wodą (5 litrów), dodać sok z 2 i 1/2
cytryny,
karczochy, 3 łyżki
soli, 2 łyżki
oliwy z oliwek. Przykryć mniejszą pokrywką, aby
karczochy były zanurzone w wodzie.Gotować ok. 25-30 minut. Odcedzić i zostawić do wystygnięcia. W misce wymieszać sok z pozostałej
cytryny,
ocet,
musztardę,
pieprz i resztę
soli. Dobrze wymieszać (ubić) z pozostałą
oliwą,
szalotkami,
oliwkami i 2 łyżkami
parmezanu.
Karczochy ułożyć na talerzu.Polać sosem i posypać
parmezanem.Autor przepisu:
Marta GesslerZobacz także:
Karczochy w occie balsamicznym
Karczochy w sosie
koperkowymKarczochy z
cytrynąBIORGANICA NUOVA
KARCZOCHY ... EkaMedica
KARCZOCH Sok z ka... Colfarm
Karczoch 60tablźródło: Okazje.info